Continentul pierdut - Marea Adria

Munţii Alpi (o parte din continentul străvechi Marea Adria)
Munţii Alpi (o parte din continentul străvechi Marea Adria) (Youtube.com)

Geologii au descoperit un continent pierdut, ascuns sub sudul Europei, iar oamenii de ştiinţă au reuşit reconstrucţia cea mai detaliată de până acum. Acest continent numit „Marea Adria" a apărut acum 240 de milioane de ani, după ce s-a separat de Gondwana, un super continent - format din Africa, Antarctica, America de Sud, Australia şi alte zone mari de teren - care a început să se despartă acum circa 200 de milioane de ani.

Marea Adria s-a desprins din Africa de Nord şi a fost îngropată sub Europa de Sud acum 140 de milioane de ani. "Fără să realizeze, un număr mare de turişti îşi petrec vacanţele pe continentul pierdut Marea Adria", afirmă Douwe van Hinsbergen, autorul studiului, profesor în tectonica plăcilor şi paleogeografie la Departamentul de Ştiinţele Pământului de la Universitatea Utrecht din Olanda.

La studiu a participat o echipă internaţională care a descoperit acest continent, după ce s-a reconstruit evoluţia geologiei complexe a Mediteranei din Spania până în Iran, ce urmărea lanţuri muntoase şi mări scufundate. Studiul a fost publicat în revista Gondwana Research, cât şi în revista Nature. Cu un software de reconstrucţie a plăcilor tectonice, cercetătorii au putut să se întoarcă în timp, când continentele erau mult diferite de harta pe care o cunoaştem astăzi.

"Din această hartă se poate vedea Marea Adria, dar şi alte blocuri continentale mai mici care sunt acum părţi din România, Nordul Turciei şi Armenia. Rămăşiţele unui teritoriu de câţiva kilometri din continentul pierdut fac parte acum din lanţuri muntoase. Restul pieselor platoului continental, care au circa 100 de km grosime, se află sub mantaua Europei de Sud putând fi detectate în valurile seismice la o adâncime de 1.500 de km", a afirmat Douwe van Hinsbergen, citat de CNN, adăugând că "singura parte păstrată a acestui continent este o fâşie care pleacă de la Torino, trece prin Marea Adriatică şi ajunge la graniţa sudică a Italiei".

S-a lucrat un deceniu, colectând şi analizând rocile ce făceau parte din acest continent antic. Zonele în care se află aceste roci din Marea Adria acoperă circa 30 de ţări diferite. Pământul este acoperit de plăci tectonice mari, care se mişcă.

Marea Adria a aparţinut plăcii tectonice africane - dar nu a făcut parte din continentul african, aşa că e existat un ocean între ele - care alunecă încet sub placa tectonică eurasiatică, în ceea ce este acum sudul Europei.

Marea Adria în mare parte este sub apă, acoperită de corali şi sedimente. Sedimentele au format roci, iar aceste roci, în momentul în care Marea Adria a fost forţată să intre sub mantaua Europei de Sud au devenit munţii Alpi, Apenini, Balcani, precum şi Grecia şi Turcia.

"Subducţia este modul de bază în care sunt formate lanţurile muntoase. Cercetarea noastră a oferit multe informaţii, inclusiv despre activitatea vulcanică şi cutremure. Se poate vedea chiar cum va arăta o anumită regiune în viitorul îndepărtat", a mai adăugat Douwe van Hinsbergen.

Existenţa acestui continent ascuns, este un semn că istoria poate fi accesată în puncte diferite şi în timp ce continentele noastre pot părea fixe, de fapt ele se mişcă şi astăzi.

Acesta nu este primul continent descoperit de cercetători. În ianuarie 2007, a fost descoperit un alt continent, parte din supercontinentul Gondwana, care a început să se fragmenteze în urmă cu peste 200 de milioane de ani. O parte, care fusese acoperită de lavă, se află sub Mauritius în Oceanul Indian.

În septembrie 2017, o altă echipă de cercetare a găsit continentul pierdut Zealandia prin foraje oceanice în Pacificul de Sud, unde se află ascuns sub mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură