Contestarea bugetului la CCR nu înseamnă că pensiile nu vor mai fi indexate - Ludovic Orban

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Contestarea legii bugetului la Curtea Constituţională nu înseamnă că pensiile nu vor mai fi mărite, aşa cum a "şantajat politic" premierul Ponta, a explicat marţi, la B1 TV, deputatul PNL, Ludovic Orban.

”Mă miră că exact ce au făcut Ponta şi Plumb în campanie, adică să îi mintă pe pensionari, că Iohannis va tăia pensiile, continuă după 16 noiembrie. Dacă legea bugetului va fi declarată neconstituţională, răspunderea nu e a acelora care au sesizat posibila neconstituţionalitate a legii, ci a emitentului, adică a guvernului. În al doilea rând, nu am atacat la Curtea Constituţională legea asigurărilor sociale ci legea bugetului de stat”, a declarat Orban.

Totodată, liberalul a expus motivele pentru care partidul său a contestat legea bugetului şi anume faptul că nu s-a respectat legea finanţelor publice şi proiectul bugetului de stat nu a fost înaintat până la data de 15 noiembrie, faptul că nu s-a respectat legea privind strategia fiscală bugetară şi nu s-a adoptat prin lege strategia fiscal bugetară până la data adoptării bugetului de stat, motiv pentru care toţi indicatorii care stau la baza bugetului nu au fost aprobaţi prin lege.

"Avem o obiecţie legată de faptul că prin legea bugetului s-a modificat legea finanţelor publice locale, care nu poate fi modificată prin intermediul unei legi ordinare. Ne bazăm pe principiul legalităţii care înseamnă că la baza elaborării oricărei legi acest principiu trebuie respectat”, a declarat Orban.

Reamintim că, recent, Victor Ponta "avertiza" că dacă bugetul va fi contestat la CCR pensiile nu vor fi indexate: „Vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în măsura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională de ce nu îşi primesc pensiile, de ce nu-şi primesc alocaţiile mărite conform noului buget. În măsura în care bugetul nu este în vigoare, se aplică 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste creşteri”, declara Ponta.

Mai menţionăm în context ca şi fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu arăta recent că Victor Ponta manipulează opinia publică şi atacă nejustificat opoziţia care îşi exercită un drept constituţional atunci când sesizează Curtea Constituţională asupra unui act normativ adoptat prin încălcarea Legii fundamentale.

”Victor Ponta minte când susţine că nu va putea plăti, de la 1 ianuarie 2015, pensiile indexate, salariile şi alte drepturi băneşti majorate din cauza contestării legii bugetului de stat la Curtea Constituţională, de către grupurile parlamentare PNL.", declara Ialomiţianu, explicând că, potrivit legii 500/2002 privind finanţele publice, ordonatorii principali de credite au dreptul potrivit legii să solicite Ministerului Finanţelor Publice majorarea cheltuielilor bugetare prevăzute în bugetul pe 2014 cu sumele ce reprezintă indexarea pensiilor, salariile majorate pentru personalul din sănătate şi personalul didactic, precum şi altor indemnizaţii ce se acordă în 2015, deoarece acestea au fost aprobate prin diferite acte normative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne