Consulul general al R. Moldova la Istanbul reţinut pentru acte de corupţie

Ofiţerii SIS împreună cu procurorii PG, l-au reţinut pe Veaceslav Filip, consulul RM în Istanbul, pe numele acestuia a fost deschisă o cauză penală, dându-i-se statut de bănuit în acte de corupţie şi scheme de escrocherie.
Mihai Bălan, directorul SIS şi Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Generale
Mihai Bălan, directorul SIS şi Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Generale (Captură Foto)

Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip a fost reţinut miercuri seara, în jurul orei 22:00, pe Aeroportul Internaţional Chişinău de către colaboratorii Serviciilor de Informaţii şi Securitate (SIS) şi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupţie. Anunţul a fost făcut de către Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, iar de reţinerea dlui Consul a luat act şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

"Domnul Filip activează în cadrul sistemului diplomatic din 15.07.1993 şi pe parcursul activităţii profesionale nu au fost depistate nereguli, acesta având o prestaţie bună în serviciu şi fiind un coleg dedicat”, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

În context, MAEIE consideră necesar a face apel către organele de drept, presă şi public privind respectarea prezumţiei de nevinovăţie a persoanei reţinute, stipulată în Constituţia Republicii Moldova care prevede că ”orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale.”

„Drept temei pentru reţinerea acestuia a servit o cauză penală care a fost pornită recent. Reţinerea a vizat o schemă de escrocherie săvârşită de cetăţeni străini de origine arabă, plasaţi cu traiul în R. Moldova care estorcau bani de la concetăţenii săi pentru a le facilita elaborarea actelor care le permiteau să intre şi să se afle pe teritoriul RM.

În procesul de investigare, Consulatul RM din Istambul participă activ şi există nişte bănuieli de complicitate cu acest grup de cetăţeni străini din Chişinău care au făcut o schemă de perfectare a actelor în schimbul unor remunerări. Sumele valorează în jur de sute de dolari”, a declarat pentru presă, conform privesc.eu, Harunjen.

La rândul său, şeful SIS, Mihai Bălan a precizat că in procesul de monitorizare s-a constatat că întregul personal al acestui Consulat General ar fi implicat în acte de corupţie.

„Aceste acţiuni favorizează unele elemente cu tentă teroristă. Cu toate că RM nu este o ţintă a atacurilor teroriste, dar în ultimul timp, reieşind din situaţia la acest subiect în lume, evident că am devenit o ţară în care elementele cu tentă teroristă tranzitează RM atât spe UE cât şi spe ţările cu risc deosebit, Siria şi Irak”, a subliniat Bălan.

Directorul SIS a ţinut să sublinieze faptul că această situaţie nu s-ar fi petrecut numai la acest Consulat General, „noi deţinem informaţii că mai sunt misiuni diplomatice consulare care, practic mai încalcă legislaţia, inclusiv la aspectul corupţie”.

Amintim că în februarie 2015, ofiţerii SIS împreună cu cei de la CNA au efectuat acţiuni asemănătoare la Consulatul Siriei din Republica Moldova, unde la fel, consulul ar fi fost bănuit de implicare în astfel de scheme. Atunci cauza penală a fost deferită justiţiei, însă nu se cunosc detalii despre decizia instanţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe