Transparency International: Legislativul Moldovei instituţia cea mai afectată de corupţie

Moldova ocupă locul al doilea între ţările europene şi eurasiatice, după Ucraina, în ceea ce priveşte neîncrederea cetăţenilor în eforturile guvernării de a combate corupţia. Aşa rezultă dintr-un raport al organizaţiei Transparency International.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

La 16 noiembrie 2016, Berlin Transparency Internaţional a lansat Barometrul Global al Corupţiei pentru Europa şi Asia Centrală. Cercetarea se axează pe rezultatele sondajelor efectuate în 42 de ţări din regiune, în care au fost intervievate circa 60 mii de persoane. Rezultatul sondajului trezeşte o îngrijorare profundă privind situaţia din Republica Moldova şi Ucraina – două ţări care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă al Transparency International Moldova, la întrebarea „Credeţi că face conducerea ţării destul pentru combaterea corupţiei, au răspuns negativ 84% din moldoveni, depăşiţi la acest capitol doar de ucraineni, cu două procente.

Legislativul Moldovei este perceput de populaţie ca instituţia cea mai afectată de corupţie - 76% din respondenţi, în Ucraina acest indicator este de 64%. Preşedenţia şi Guvernul Moldovei sunt percepute ca fiind corupte de 71% din respondenţi (în Ucraina - 60%), iar sistemul judiciar - 67% (în Ucraina - 61%), 79% din cei chestionaţi consideră că influenţa intereselor private (oligarhice) asupra procesului de luare a deciziilor în Moldova este extrem de mare.

Fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în una din instituţiile, domeniile cuprinse în cercetare poliţia, justiţia, ocrotirea sănătăţii, educaţia, documentarea populaţiei, oferirea îndemnizaţiilor de şomaj, alte servicii sociale, 42% din interlocutorii din Moldova au răspuns afirmativ. Acest indicator este cel mai înalt din regiune, urmează Ucraina şi Azerbaijan cu câte 38%.

Ca şi anterior, corupţia uzuală este mai răspândită în domeniul educaţiei 55% din cei care au contactat instituţia, au plătit neoficial, în ocrotirea sănătăţii 42% iar în poliţie 39%.

În condiţiile capturării instituţiilor statului, furtului masiv din sectorul bancar, neluării măsurilor în privinţa factorilor de decizie care au admis furtul, populaţia îşi rezervă un rol slab în schimbarea situaţiei în ţară. Astfel, doar 38% din respondenţii moldoveni consideră că oamenii de rând ar putea genera schimbări simţitoare în acest sens.

În acelaşi context, Transparency International Moldova aminteşte aspirantului la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, domnului Igor Dodon, despre promisiunile făcute în faţa miilor de protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în Parlamentul Republicii Moldova de nu face pact cu guvernanţi compromişi, a combate fenomenul capturării instituţiilor statului, a de-oligarhiza ţara şi a cere o investigaţie internaţională a furtului miliardului.

Transparency International Moldova completează rezultatele sondajului cu cele deduse din propria cercetare. În opinia populaţiei, printre cele mai eficiente căi de combatere a corupţiei sunt confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor şi demiterea conducătorilor instituţiilor publice vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar.

"Corupţia este o problemă gravă în Europa şi Asia Centrală… Prin poziţiile lor în vârful piramidei puterii, elitele corupte şi oligarhii sunt greu de îndepărtat. Dar, aceasta se poate realiza dacă cetăţenii vor fi mai uniţi pentru a cere standarde mai înalte de la liderii lor, iar sistemul judiciar va acţionă în mod independent", a declarat José Ugaz, preşedintele Transparency International Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe