Constituţia şi Legea Învăţământului nu mai pot fi modificate fără acordul UDMR

Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor. (www.udmr.ro)
Loredana Diacu
04.03.2014

USD a "plătit" intrarea la guvernare a UDMR, parafând un acord prin care maghiarilor li se promite reprezentare proporţională în instituţii, înfiinţarea unei linii maghiare la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor prin legislaţie adecvată.

Mai mult, USD (PSD/PC/UNPR) se angajează să nu promoveze în perioada 2014-2016 iniţiative politice referitoare la Constituţie decât în baza acordului comun, reorganizarea administrativ-teritorială a ţării urmând să se facă doar „ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării”.

La rândul său, UDMR îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012, ceea ce "rezolvă" problema semnalată de Băsescu şi anume schimbarea programului guvernamental care ar impune, în viziunea şefului statului, reinvestirea lui Ponta ca premier. Din moment ce UDMR se angajează să respecte programul USL, programul guvernamental rămâne acelaşi iar lui Băsescu îi va fi foarte greu să mai conteste calitatea de prim ministru a lui Victor Viorel.

De asemenea, părţile semnatare se vor consulta în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare.

În acord se mai stipulează că legea învăţământului nu poate fi modificată decât cu consultarea UDMR, în special în ceea ce priveşte capitolele privind minorităţile naţionale. În plus, în acord se stipulează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România, iar în ceea ce priveşte aspectele instituţionale, Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).

Acordul este semnat de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi premierul Victor Ponta şi este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor