Constantin: Marea parte a fermierilor au apreciat măsurile noastre, ceilalţi fac mitinguri politice

Epoch Times România
07.11.2012

Ministrul Agricuturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri la Bruxelles că din ce ştie mare parte a fermierilor au apreciat măsurile USL, că el le înţelege doleanţele, dar că protestul din faţa Guvernului a fost o acţiune ”politizată”, instrumentată de democrat-liberali.

Constantin s-a întâlnit în Capitala Belgiei cu comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş. ”Am discutat şi despre ceea ce înseamnă mecanismul de convergenţă, mecanismul de reechilibrare a plăţilor pentru că fermierul din România aşa cum ştiţi a intrat în anul 2007 cu un oarecare handicap datorită datelor istorice pe care le-am avut şi diferenţa dintre cât primeşte un fermier din România, sprijin pe suprafaţă şi un fermier din alte state membre mai vechi ale UE este destul de mare. De aceea, am subliniat încă odată importanţa de a reechilibra plăţile între fermierii statelor membre într-un timp mult mai scurt decât era prevăzut iniţial, deci nu 2016 ci undeva la nivelul anului 2014 să ajungem la nivelul mediu pe care îl primeşte un fermier din UE”, a declarat Constantin la Parlamentul European.

Întrebat cum comentează faptul că fermierii au protestat miercuri în faţa Guvernului din cauza subvenţiilor mici acordate de stat, Constantin a răspuns: ”Eu pot să înţeleg că în România şi România anului 2012 din păcate a traversat fenomenul de secetă alături de alte state membre, pot să înţeleg preocupările şi problemele pe care le au fermierii, le-am discutat de altfel de fiecare dată, inclusiv cu cei care astăzi au fost în Piată (Piaţa Victoriei, n.red.) însă vreau să subliniez un lucru care mi se pare extrem de important, astăzi în Piaţa Victoriei au fost fermieri de la două asociaţii, unul dintre preşedinţii acestor asociaţii este şi preşedinte de partid aşa cum ştiţi, un partid înfiinţat de PDL şi probabil care astăzi a schimbat acea răsmeriţă din Piaţa Victoriei, deci oarecum a fost politizată şi îmi pare rău că politizăm totuşi activitatea agricultorilor într-un moment destul de greu pentru aceştia”.

El a mai susţinut că ”pe de altă parte, au fost multe asociaţii care astăzi au dat mesaje de susţinere a politici pe care o practică guvernul în domeniul agriculturii pentru că, după foarte mulţi ani este pentru prima dată când se alocă o sumă atât de importantă la bugetul Ministerului Agriculturii”.

La întâlnirea cu Cioloş, Constantin a spus că ”a prezentat şi o situaţie a subvenţiilor care s-au acordat în acest an, comparativ cu anul 2011”, precizând că ”aceste creşteri sunt de 20% minim la fiecare categorie”. ”Crescătorii de animale, sigur că au anumite probleme pentru că fenomenul de secetă şi ceea ce s-a întâmplat pe piaţa internaţională a condus la creşterea preţurilor pe zona de furaje, şi sigur că a fost mult mai greu să hrănească animalele în această perioadă, de aceea au solicitat o subvenţie mult mai mare şi pot să-i înţeleg. Însă efortul mult mai mare pe care l-a făcut Ministerul Agriculturii eu cred că este substanţial în acest an, dacă în anul 2011 se acordau 410 lei(cap animal la bovine, în anul 2012 am alocat peste 20% mai mult, adică 500 lei)cap animal. Acestea au fost posibilităţile, întotdeauna este nevoie de mai mult, întotdeauna aşteptările sunt mai mari, dar eu cred că efortul în acest an a fost bine apreciat de marea parte a fermierilor, sigur că mai sunt şi fermieri care, împişi de raţiuni politice mai au şi astfel de manifestări”, a mai spus ministrul Agriculturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor