Consiliul Judeţean Arad va acţiona în instanţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale

Epoch Times România
24.02.2012

Consiliul Judeţean Arad va acţiona în instanţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR), cerând efectuarea unor lucrări la Aeroportul Arad sau contravaloarea lor, pentru buna desfăşurare a activităţii de operare aeriană, care în prezent e afectată de autostrada Arad–Timişoara.

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, începerea procedurilor juridice în instanţă împotriva CNADNR, CJ Arad fiind acţionarul majoritar al aeroportului.

Printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Arad, în anul 2009 a fost aprobată trecerea unui teren în suprafaţă de 43.214 mp din domeniul public al judeţului în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii – Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA. Această trecere a fost necesară pentru realizarea tronsonului de autostradă Arad – Timişoara. În acordul de principiu, Aeroportul Arad a condiţionat ca acest transfer de teren să se facă doar dacă din bugetul alocat realizării autostrăzii vor fi suportate cheltuielile ocazionate de modificarea sistemului de balizaj, inclusiv extinderea acestuia cu până la 900 de metri în direcţia Est.

Dar, lucrările menţionate în acordul de principiu nu au fost realizate, Aeroportul Arad, Consiliul Judeţean şi CNADNR neajungând la un punct comun privind executarea lucrărilor.

„Întrucât operarea aeroportuară este influenţată în mod negativ de traseul autostrăzii Arad-Timişoara, iar efectuarea lucrărilor necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a Aeroportului presupune alocarea unor resurse financiare importante, se impune sesizarea instanţei de judecată în vederea pronunţării unei hotărâri judecătoreşti prin care Ministerul Transporturilor, respectiv CNADNR, să fie obligate la efectuarea lucrărilor prevăzute în acordul de principiu sau la suportarea contravalorii acestora“, se menţionează în referatul proiectului de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor judiciare.

Directorul Aeroportului Arad, Dan Bălăcel, a explicat că, în acest moment, din cauza vehiculelor de mare tonaj care circulă pe autostradă, aeroportul este operaţional doar în condiţii de vizibilitate perfectă. „Vehiculele mari sunt considerate obstacole, influenţând negativ balizajul aeroportului, care trebuie, astfel, reconfigurat. Valoarea lucrărilor este de 730.000 euro”, a precizat Dan Bălăcel.

Traficul rutier pe tronsonul de autostradă Arad-Timişoara a fost deschis deschis anul trecut, în luna decembrie, în prezenţa fostului premier Emil Boc, şi a fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor