Conservatoarea Esperanza Aguirre se retrage din politică, iar presa spaniolă comentează implicaţiile

Şefa executivului regional din Madrid, conservatoarea Esperanza Aguirre.
Şefa executivului regional din Madrid, conservatoarea Esperanza Aguirre. (Carlos Alvarez / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2012

Şefa executivului regional din Madrid, conservatoarea Esperanza Aguirre, unul dintre numele grele ale Partidului Popular (la guvernare la nivel central, n.r.) a anunţat că demisionează din funcţiile publice deţinute şi se retrage din politică, invocând motive de sănătate şi nevoia de a petrece mai mult timp în familie. Cotidienele spaniole de marţi consemnează şi comentează această ştire, unele subliniind cariera de aproape 30 de ani în politică a Esperanzei Aguirre, altele scoţând în evidenţă faptul că ea şi-a impus succesorul, pe adjunctul Ignacio Gonzalez, şi că premierul Mariano Rajoy 'scapă' acum de o voce critică din propriul partid.

Esperanza Aguirre demisionează după ce şi-a impus succesorul în faţa lui Rajoy, observă cotidianul El Pais, cu precizarea că retragerea ei lasă fără lider un sector discrepant din PP, iar acum Ignacio González, care înfruntă guvernul central, va conduce Comunitatea Madrid. De altfel, mai notează cotidianul menţionat, nici noul şef al executivului regional madrilen, şi nici primăriţa Madridului, Ana Botella, nu şi-au ocupat funcţiile în urma unor alegeri (aceasta din urmă fiind succesoarea fostului primar Alberto Ruiz-Gallardon, devenit ministru al justiţiei, n.r.).

Spania liberală îşi pierde principalul punct de referinţă, comentează cotidianul El Mundo retragerea din politică a Esperanzei Aguirre. Cotidianul spaniol citat o consideră pe aceasta unul dintre liderii politici cei mai importanţi din Spania, care nu a lăsat pe nimeni indiferent.

Un adio la care s-a gândit de un an, titrează cotidianul ABC, tot în legătură cu demisia şefei executivului regional madrilen, indicând că în februarie 2011 ea a fost operată de cancer la sân. Şefa Comunităţii Madrid invocă motive personale pentru a-şi explica retragerea: 'vreau să trăiesc aproape de ai mei', mai citează cotidianul menţionat din spusele dnei Aguirre.

Cotidianul La Razon scrie de asemenea despre un adio gândit dinainte şi despre un rămas bun emoţionant. Haide, Esperanza - titrează acest cotidian pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi, şi consemnează de asemenea că şefa executivului local din Madrid şi-a prezentat o demisie gândită de mai bine de un an, decisă în vară, şi făcută publică după încheierea acordului cu Eurovegas, pentru construcţia unui complex de cazinouri în Madrid.

Cotidianul catalan El Periodico scrie despre un 'adio enigmatic', întrucât consideră că Esperanza Aguirre pleacă de la Comunitatea Madrid fără să-şi explice motivele.

În schimb, La Vanguardia observă că odată cu retragerea dnei Aguirre, care şi-a impus succesorul, se deschide încă un front de luptă în faţa premierului Rajoy, întrucât deşi acesta ar 'scăpa' de o voce critică în propriul partid, se confruntă cu un gol de putere în Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor