Epoch Times România

Condiţiile programului „Rabla” în 2015. Avantaje în plus şoferilor şi vânzătorilor de maşini

Condiţiile programului „Rabla” în 2015
Condiţiile programului „Rabla” în 2015 (Facebook)
A. D.
11.03.2015

Programul Rabla va continua şi în 2015, începând cu luna martie, chiar aducând câteva avantaje în plus şoferilor şi vânzătorilor de maşini.

Guvernul României alocă 25.000 de tichete prin intermediul cărora doritorii de maşini noi îşi vor putea achiziţiona una în 2015 cu reduceri substanţiale. Dacă prima de casare este la fel ca şi anul trecut, bonusurile pentru cei care îşi iau maşini ECO a crescut, dacă vor îndeplini toate condiţiile programului „Rabla” 2015.

Din cele 25.000 de tichete emise în acest an, 20.000 sunt pentru persoane fizice, valoarea tichetului fiind tot de 6.500 de lei, în timp ce valoarea eco-bonusului acordat pentru achiziţia unei maşini ecologice va creşte de la 500 la 1.500 de lei. Sistemul de tichete electronice se păstrează, la fel ca şi anul trecut. Concret, tichetul în sine nu există decât într-o bază electronică naţională, iar la înscrierea în program va fi transmis producătorului sau dealer-ului de unde se cumpără maşina nouă.

În total, statul acordă în acest an 200 de milioane de lei pentru programului „Rabla”, cu 33% mai mult decât în 2014.

Condiţiile programului „Rabla” în 2015

1. Persoana fizică interesată să cumpere o maşină nouă prin programul „Rabla” 2015 trebuie să meargă la dealer-ul auto pentru a se înscrie în sistemul naţional. În termen de cinci zile lucrătoare, A.F.M. urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-şi radieze maşina veche din circulaţie şi să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziţionează un autovehicul nou. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza naţională, iar persoana pierde dreptul de a mai cumpăra o maşină nouă pe baza acelui document.

2. Beneficiază de prima de casare proprietarul, persoană fizică, ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

- are domiciliul sau reşedinţa în România;

- nu are obligaţii de plată la bugetul local;

- s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere;

- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;

- a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;

- a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;

- a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere;

- i-a fost cedat de către un proprietar persoană fizică dreptul de beneficiu asupra primei de casare.

Condiţiile programului „Rabla” în 2015. Cine beneficiază de bonusuri ECO

1. Dacă prima de casare este transmisibilă, eco-bonusul nu se acordă dacă maşina nouă nu este cumpărată de aceeaşi persoană care casează maşina veche.

2. În cazul eco-bonusului, achiziţionarea unui astfel de voucher se face numai pentru:

- autovehicule noi al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km;

- autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, încadrate la norma de poluare Euro 6 în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestora au loc până la 31 august 2015.

Dacă maşinile ecologice alese de populaţie respectă una dintre condiţiile enumerate mai sus, românii care fac această opţiune vor beneficia de 8.000 de lei, din care 6.500 de lei primă de casare la care se adaugă un eco-bonus de 1.500 de lei, sumă ce va fi decontată din valoarea autoturismului.

3. Un beneficiar care doreşte o maşină ecologică poate obţine maximum două eco-bonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto, cunoscut sub numele de “Rabla”, este un program guvernamental, susţinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului, în vederea eliminării din trafic a autovehiculelor vechi şi înlocuirii acestora cu altele noi, mai puţin poluante. În 2015 condiţiile programului „Rabla” rămân aceleaşi, plus încă câteva beneficii de care pot beneficia cei care vor să-şi înlocuiască maşina veche cu una nouă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor