Companiile americane “ar putea” colabora cu Havana pentru a extrage petrol din apele cubaneze

Rafinăria petrolieră cubaneză Cienfuegos, 250 km sud-est de Havana.
Rafinăria petrolieră cubaneză Cienfuegos, 250 km sud-est de Havana. (Captură Foto)

Experţii americani au fost informaţi pentru prima dată de autorităţile din Havana în privinţa detaliilor tehnice ale unui posibil parteneriat pentru a extrage petrol din apele cubaneze din Golful Mexicului, acesta fiind un alt semn al dezgheţării relaţiilor dintre SUA şi Cuba, susţine Business Insider.

Statele Unite şi Cuba au făcut în decembrie 2014 un anunţ surprinzător că vor pune capăt celor cinci decenii de tensiuni tipice Războiului Rece şi vor urmări să îşi normalizeze relaţiile.

Dar Petro Sorzano, şeful companiei petroliere de stat Cubapetroleo (Cupet) a recunoscut că “până acum, nu am găsit nicio companie (americană) interesată.”

Luând cuvântul la o conferinţă de geologie în Havana, la care au participat americani dintr-o diversitate de companii private, el a declarat că aceştia nu ar fi interesaţi pe moment deoarece preţurile la petrol sunt în continuare scăzute şi nesigure la nivel global şi deoarece SUA nu şi-a suspendat încă sancţiunile sale economice împotriva Cubei.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat interesul în ridicarea acelor sancţiuni, dar are nevoie de aprobarea Congresului pentru unele măsuri, ceea ce necesită o oarecare perioadă de timp.

În baza studiilor trecute, Cuba consideră că deţine miliarde de barili de petrol la mare adâncime în apele sale din Golful Mexicului.

Accesarea acestei bogăţii, totuşi, nu s-a dovedit a fi uşoară. Câţiva parteneri în procesul de explorare au plecat cu mâna goală, în timp ce compania PDVSA din Venezuela şi Sonangol din Angola încă lucrează în apele cubaneze din Golf.

În prezent, Cuba produce aproximativ jumătate din propriul său ţiţei, dar acesta este un produs greu şi folosit, fiind folosit în principal pentru centralele electrice. Restul petrolului ţării provine din Venezuela – un important aliat politic şi economic – la preţuri favorabile.

Independenţa energetică ar putea transforma Cuba dintr-o naţiune în curs de dezvoltare şi fără bani într-un exportator de petrol mai stabil. Economia Cubei este afectată de mult timp de dependenţa sa energetică.

Havana a depins de fostul Bloc Estic, de la care a primit petrol ieftin, şi a plonjat în haos economic şi pene de curent după ce i s-a suspendat accesul la acel petrol după 1989, conform Business Insider.

Dar acum, “întrebarea nu este dacă statul cubanez are sau nu petrol în apele Golfului (Mexic)”, a declarat Rafel Tenrreyro şef al departamentului de prospecţiuni la Cupet.

“Ceea ce decidem este momentul în care vom accesa acel petrol. Şi va dura ceva timp şi se vor depune mari eforturi”, a adăugat el, citând condiţii geologice provocatoare şi localizarea petrolului la o mare adâncime sub fundul mării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe