SUA au încercat să impulsioneze o schimbare politică în Cuba cu ajutorul unor programe sociale

(photos.com)

Administraţia americană a încercat cu ajutorul unor programe, precum cele de asistenţă sanitară şi dezvoltare, să încurajeze cetăţenii cubanezi să sprijine o schimbare politică în ţara lor, a recunoscut luni purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, citată de agenţia EFE.

Ea a menţionat că aceste iniţiative desfăşurate în Cuba aveau, pe lângă oferirea de informaţii în domeniile de specialitate, şi 'obiective secundare' legate de promovarea ideilor democratice, dar a negat că ar fi fost vorba despre 'programe secrete'.

Reacţia lui Jennifer Psaki survine după ce mass-media americane au relatat la sfârşitul săptămânii trecute că Statele Unite au promovat astfel de programe în Cuba, cum ar fi de exemplu o iniţiativă de prevenire a răspândirii virusului HIV, cu ajutorul unor tineri latino-americani din ţări precum Peru, Costa Rica şi Venezuela, pentru a încuraja o schimbare politică la Havana.

Respectivele programe au fost derulate prin intermediul Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), aceeaşi organizaţie în cadrul căreia a activat şi Alan Gross, cetăţeanul american arestat în anul 2009 în Cuba şi condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj, după ce a încercat să realizeze o reţea de internet ce ar fi scăpat controlului guvernului de la Havana.

Tinerii implicaţi în astfel de iniţiative intrau în Cuba ca turişti şi călătoreau prin insulă intrând în contact cu tinerii cubanezi prin intermediul unor ateliere dedicate activităţilor de sănătate publică. Totuşi, ei erau instruiţi să folosească un sistem de comunicare pentru a contacta Statele Unite dacă ar fi considerat că sunt în pericol.

Dar în opinia organizaţiei 'Cuba Now', care sprijină ideea îmbunătăţirii relaţiilor dintre Washington şi Havana printr-o politică de deschidere, dezvăluirea acestor programe nu este decât o nouă dovadă a ineficienţei acţiunilor Administraţiei americane în ce priveşte regimul cubanez.

Cu câteva luni în urmă s-a aflat şi că Statele Unite au fost în spatele creării în unei reţele de socializare de genul Twitter în Cuba, denumite ZunZuneo, utilizatorii ei folosind-o cu ajutorul telefoanelor mobile, iar obiectivul acestei iniţiative ar fi promovarea disidenţei în rândul tinerilor cubanezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe