Comoară de monede bizantine din secolul al V-lea, descoperită în Bulgaria

Un grup de cercetători bulgari a găsit 56 de monede de aur şi de bronz datate din epoca împăratului Teodosie al II-lea.
Monede
Monede (screenshot tramite foto Stanislav Krachmarov / EFE)

O echipă de arheologi bulgari a localizat o comoară de 56 de monede de aur şi de bronz datate din epoca împăratului Teodosie al II-lea, împărat al Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) în prima jumătate a secolului al V-lea (408-450), în cadrul unor săpături efectuate în oraşul Devnya.

Până în prezent fuseseră localizate 16 monede din aur, aproape toate cu efigia lui Teodosie al II-lea, cu excepţia a două monede - una înfăţişând-o pe soţia sa, Elia Eudocia, şi alta pe Valentinian al III-lea, vărul împăratului - şi 40 de monede de bronz.

"Descoperirea a avut loc în ultimele patru zile, în apropierea spitalului local, într-un loc care până acum nu a fost suficient explorat", a declarat luni un purtător de cuvânt al municipalităţii. Monedele au fost localizate în cadrul unor săpături arheologice la câţiva metri de Muzeul Mozaicurilor din acest oraş, la aproximativ 400 de kilometri de Sofia. În aceeaşi zonă au fost găsite, în 1929, aproximativ 100.000 de monede de argint din epoca lui Marcus Antonius.

"Presupunem că monedele au fost ascunse în timpul unui atac al hunilor împotriva oraşului, care au distrus Marcianópolis (numele clasic al oraşului Devnya) şi această comoară a rămas îngropată până acum", a declarat Hristo Kuzov, şeful echipei care a găsit comoara, pentru EFE.

Monedele de bronz erau utilizate în tranzacţiile zilnice, în timp ce monedele de aur erau depozitate în locuri speciale, deoarece erau destinate unor cheltuieli semnificative. Arheologii cred că monedele, care au fost găsite într-o cutie ceramică, aparţineau unui militar de rang înalt sau unui comerciant înstărit. Marcianópolis - numit astfel în onoarea Ulpiei Marciana, sora împăratului Traian - a fost un important centru economic şi religios al Imperiului Roman şi, ulterior, al Bizanţului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Cultură