Comitetul PECO: Admiterea în profesia de avocat a judecătorilor şi procurorilor din Moldova trebuie revizuită

Consiliul Uniunii Avocaţilor din Moldova a interzis Comisiei de licenţiere să mai admită în profesia de avocat magistraţi şi procurori care se află încă în funcţii. Membrii Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale) au recomandat modificarea esenţială a legislaţiei în acest sens.
Comitetul PECO al CCBE la seminarul cu tematica: "Valorile de bază ale profesiei juridice şi mecanisme de implementare"
Comitetul PECO al CCBE la seminarul cu tematica: "Valorile de bază ale profesiei juridice şi mecanisme de implementare" (avocatul.md)

Membrii Comitetului PECO au atenţionat Uniunea Avocaţilor din Moldova (UAM) că practica admiterii judecătorilor şi procurorilor în profesia de avocat este în detrimentul avocaturii, iar legea ar trebui cât mai curând modificată, pentru a nu admite ambiguităţi. Discuţia a avut loc în cadrul unui seminar organizat de Comitet în colaborare cu Baroul Avocaţilor din Albania.

Potrivit unui comunicat de presă al UAM, reprezentanţii statelor membre ale Comitetului PECO s-au interesat de procedura accederii în profesia de avocat a judecătorilor şi procurorilor din Moldova cu experienţă de minim 10 ani în profesie, constatându-se că asemenea facilităţi, în raport cu condiţiile de accedere a avocaţilor în profesia de judecător şi procuror, sunt în detrimentul profesiei de avocat.

În acelaşi context, membrii Comitetului PECO au recomandat, pe cât posibil, revizuirea Legii cu privire la avocatură, astfel încât să fie excluse ambiguităţile şi posibilitatea de interpretare extensivă a normelor art. 10 din Legea cu privire la avocatură la acest subiect.

Menţionăm că judecătorii şi procurorii solicită eliberarea licenţei de avocat în baza articolului 10 din Legea cu privire la avocatură, care permite accederea în profesie, fără susţinerea examenelor, dacă candidaţii au cel puţin 10 ani de experienţă în domeniul de activitate şi dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat.

În pofida prevederilor legale menţionate, mai mulţi judecători şi procurori aflaţi încă în funcţii au fost admişi în profesia de avocat, cu condiţia că vor „înlătura starea de incompatibilitate„. Avocaţii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de această practică, accentuând că ea generează pentru viitor mai multe riscuri. În consecinţă Consiliul Uniunii Avocaţilor a decis să interzică Comisiei de licenţiere să emită decizii de admitere cu condiţia înlăturării incompatibilităţilor. Comisia de Licenţiere la rândul său a anunţat că va da în judecată Consiliul Uniunii Avocaţilor, pe care îl acuză de „lipsa cunoştinţelor elementare în drept”.

Totuşi, conform ultimei decizii a Comisiei de Licenţiere din 10 octombrie, cererile magistraţilor Liuba Brânză, Xenofon Ulianovschi, Ghenadie Eremciuc, dar şi a procurorului Serghei Gavajuc au fost respinse deoarece Consiliul UAM a interzis, prin două hotărâri, „emiterea deciziilor de admitere în profesie sub condiţia înlăturării incompatibilităţii”.

Notabil este faptul că şi Dorin Cimil, avocat şi profesor universitar într-un interviu pentru portalul bizlaw.md a menţionat că are o opinie negativă despre judecătorii şi procurorii cu probleme de integritate care devin avocaţi “deoarece este vorba de mentalitate şi prejudecăţi create pe parcursul exercitării unei funcţii. Un procuror vine cu mentalitatea formată de învinuitor, de vinovăţie prestabilită a persoanei şi îi va fi foarte greu să se schimbe, pentru a presta o activitate justă de avocat. Nu este vorba despre competenţă, ci anume de formarea mentalităţii, a atitudinilor, a convingerilor”.

Republica Moldova, în persoana Uniunii Avocaţilor are statut de membru observator în cadrul Comitetului PECO al CCBE şi dispune de posibilitatea de a pune în discuţie inclusiv problemele cu care se confruntă avocaţii moldoveni în exercitarea profesiei.

Scopul Comitetului PECO este promovarea statului de drept şi a reformelor legislative din ţările Europei Centrale şi de Est. Activitatea Comitetului este structurată pe grupuri de lucru cu caracter permanent, pe diverse domenii ale dreptului, care studiază legislaţia şi evoluţia profesiei de avocat în aceste ţări şi adoptă documente şi luări de poziţie ori de câte ori este cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe