Comisia Europeană recomandă prelungirea cu 3 luni a controlului la frontiere

Comisia Europeană a sugerat că cinci state membre ale zonei Schengen ar trebui să-şi poată menţine controlul la frontiere pentru încă trei luni. Controalele au fost impuse în zona Schengen în 2015.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. (Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images)

Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, a recomandat miercuri ca Germaniei, Austriei, Danemarcei, Suedei şi Norvegiei (care nu este stat membru UE) să li se permită să-şi menţină controalele de frontieră pentru alte trei luni ca urmare a crizei imigranţilor.

“A fost înregistrat un progres semnificativ prin eliminarea controalele la frontierele interne, dar trebuie să se obţină un progres şi mai mare”, a susţinut miercuri într-o declaraţie vicepreşedintele comisiei, Frans Timmermans.

Cele cinci state au impus controale de frontieră în 2015 din cauza crizei imigranţilor. Propunerea Comisiei de extindere cu 3 luni a acestor controale necesită aprobarea celor 28 de membri UE.

“În ciuda progresului şi a îmbunătăţirilor constante din ultimele câteva luni, încă nu suntem pe linia dorită, din păcate. Din acest motiv, astăzi, recomandăm prelungirea temporară a controlului la frontierele în aceleaşi cinci state membre pentru... trei luni”, a precizat comisarul UE pentru imigraţie, Dimitris Avramopoulos.

Măsurile curente au fost extinse în noiembrie 2016, dar urmează să expire în februarie. Prelungirea va permite menţinerea controalelor de frontieră până în luna mai. Avramopoulos a declarat că prelungirea este o ultimă soluţie şi nu va fi permanentă.

Peste un milion de imigranţi şi refugiaţi, mulţi dintre ei provenind din Siria, au sosit în Europa în 2015. Afluxul de persoane pe continentul european a cauzat dispute în privinţa modului în care statele UE ar trebui să rezolve situaţia şi să se ocupe de imigranţi.

UE a încheiat un acord cu Turcia pentru a reduce numărul de persoane care vor să ajungă în Europa. După încheierea acordului şi ca urmare a eforturilor concentrate depuse de statele europene pentru a securiza graniţele şi a limita imigraţia, doar aproximativ 360.000 de persoane au ajuns în Europa în 2016.

Principala rută folosită de imigranţi ca să ajungă în Europa este acum de pe coasta libiană în Italia. UE doreşte de asemenea să reducă şi fluxul de persoane care încearcă să ajungă în UE din naţiunea nord-africană, în condiţiile în care mii de persoane au murit în încercarea de a traversa Marea Mediterană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe