Comisia electorală spaniolă cere eliminarea statutului de parlamentar al liderului catalan

Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei
Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei (Alex Caparros/Getty Images)

Comisa electorală a Spaniei a hotărât vineri revocarea statutului de parlamentar regional pentru preşedintele separatist al guvernului Cataloniei. Evoluţia poate complica eforturile de reconciliere în dosarul separatist.

Comisia electorală a emis hotărârea potrivit căreia preşedintele catalan Quim Torra îşi pierde statutul de legiuitor în ajunul unui posibil moment de cotitură în demersul Cataloniei de a restabili stabilitatea după cea mai grea criză politică din ultimile decenii.

Sâmbătă, parlamentul va organiza un vot în care liderul socialist Pedro Sanchez se bazează pe abţinerea separatiştilor catalani Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) - un aliat politic al preşedintelui Torra - pentru a-l confirma ca prim-ministru.

ERC, care guvernează Catalonia, ca parte a unei coaliţii cu partidul lui Torra, Junts per Catalunya, a semnalat nemulţumirea faţă de decizia Comisiei, lucru care ar putea arunca incertitudini asupra perspectivelor de confirmare ale lui Sanchez.

Comisia a convocat sâmbătă o şedinţă a consiliului său executiv pentru a evalua consecinţele politice ale hotărârii asupra lui Torra, care survine după condamnarea lui de către cea mai înaltă instanţă a Cataloniei la o interdicţie de 18 luni de a deţine funcţii publice, pentru refuzul său de a elimina simbolurile separatiste de pe clădirile guvernamentale.

Torra a făcut apel împotriva hotărârii instanţei, ceea ce înseamnă că ar putea dura luni până la intrarea în vigoare a interdicţiei.

Vorbind în afara sediului guvernului catalan la Barcelona, Torra a condamnat decizia Comisiei şi a descris hotărârile împotriva lui şi a lui Junqueras drept un „atac extrem de grav”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe