Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Victor Ponta a plagiat peste o treime din lucrare
alte articole
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti reunită vineri dimineaţă a decis că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost plagiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Mai exact, 115 pagini din lucrarea premierului au fost copiate. Lucrarea are 297 de pagini, plus anexe.
Acest verdict este cel de-al doilea care a stabilit existenţa plagiatului în cazul Ponta, după cel dat de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCDCU).
Această comisie a fost desfiinţată cu forţa între timp de către fostul ministru interimar al Educaţiei Liviu Pop.
Astfel, rectorul Universităţii Bucureşti, instituţia de învăţământ care a decis să analizeze teza de doctorat susţinută în 2003 de premier, poate decide oricând anularea diplomei lui Victor Ponta.
Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică:
"Fac un apel la responsabilitate şi la decenţă - de a nu utiliza acest punct de vedere în disputele politice", a declarat rof dr. Mircea Dumitru, membru al comisiei.
Apoi, a vorbit Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică. Iată ce a declarat el în conferinţa de presă:
"Universitatea nu a dorit să prelungească mult un punct de vedere în cazul lui Ponta. Comisia şi Universitatea nu au niciun fel de satisfacţie să anunţe acest verdict - teza lui Victor Ponta încalcă principiile eticii. Comisia nu a făcut decât să examineze forma tezei de doctorat, nu s-a pronunţat legat de conţinut.
Elementele de plagiat au fost identificate mai ales în capitolele 1 si 3. Comisia doreşte să exprime foarte clar - trăim o perioadă complicată, este vorba de o teză din 2003. Normele există de dinainte de 2003, de 230 de ani.
Este preluare copiată identic dintr-un text al unui autor. Preluările sunt de mai multe ordine - unele se referă la comentarii rezumate la două cuvinte la un text copiat. Alteori, sunt dislocate elemente ample din diverse lucrări.
Comisia şi Universitatea nu au niciun fel de satisfacţie să anunţe acest verdict - teza lui Victor Ponta încalcă principiile eticii... Oare în 2003 normele de redactare nu erau aceleaşi? Normele de a pune ghilimele, de a cita, de a avea bibliografie. Nu este posibil să ai o teză cu 40 de referinţe şi cu doar câteva note de subsol.
Vă atrag atenţia asupra faptului că s-a copiat în succesiune. Sunt pagini întregi traduse din limba engleză. A mai fost folosit mixaj. A fost o muncă de a asambla din părţi dinstincte propriul text. Sunt şi elemente de judecată care le aparţin autorilor.
Oare în 2003 normele de redactare nu erau aceleaşi? Normele de a pune ghilimele, de a cita, de a avea bibliografie. Nu este posibil să ai o teză cu 40 de referinţe şi cu doar câteva note de subsol...
Noi nu facem decât să apărăm valorile morale ale acestei universităţi. E prima dată când suntem puşi într-o astfel de situaţie. Membrii comisiei au încercat să îşi exprime onest punctul de vedere".
Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept:
Facultate de Drept a decis în consiliul din 27 iunie că nu dispune de cadrul legal pentru a examina lucrarea. Mi-am dat demisia atunci, pentru că eu cred în valorile integrităţii academice, în prestigiul universităţii. Nimeni nu se bucură de ceea ce se întâmplă acum. Din fericire, spre că este o chestiune singulară. Această comisie de etică a făcut o analiză pertinentă. În 12 iulie a avut loc un consiliu în care s-a decis că experţii se pot implica.
Prof dr. Mircea Dumitru: "Numai după ce ministerul îşi dă acordul, putem retrage titlul"
Săptămâna viitoare vom avea şedinţe şi voi aduce la cunoştinţă toate concluziile comisiei. Vom lua o decizie în concordanţă cu legile. Numai după ce ministerul îşi dă acordul, putem retrage titlul.
Victor Ponta: "Decizia este politică. Este o comisie ad-hoc, făcută special pentru mine"
La aflarea verdictului, premierul Victor Ponta a declarat vineri că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).
"Potrivit Legii educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri, şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus Ponta.