"Colectarea ADN-ului pentru mii de americani", alarmă dată de „New York Times”
alte articole
O nouă alarmă e declanşată joi de ziarul american „New York Times”. Sunt spionate nu numai telefonul mobil şi webul. Programul de monitorizare al serviciilor secrete americane include, de asemenea, informaţii genetice. Sute de mii de americani suspectaţi de activităţi criminale şi subversive - dar, de asemenea, şi victime inocente ale criminalităţii - sunt susceptibili de a fi înregistraţi pe viaţă în "fişiere" , cu ADN-urile lor stocate în laboratoarele a zeci de agenţii locale de poliţie. Şi, în multe cazuri chiar fără să se ştie.
Potrivit ziarului american, un număr tot mai mare de forţe de poliţie din Statele Unite crează propriile bănci cu date de ADN-uri ale potenţialilor suspecţi, în unele cazuri fără ştirea donatorilor. Este o afacere, scrie The New York Times, care progresează cu discreţie şi care conduce poliţia locală într-un câmp nou de activitate, care până acum era de responsabilitatea FBI-ului. Aceasta, într-un moment de sensibilitate deosebită în domeniul spionatului, după recenta descoperire a existenţei programului secret de interceptare, Prism, folosit de către Agenţia de Securitate Naţională (NSA).
Tendinţa este de aşteptat să accelereze după recenta sentinţă de la Curtea Supremă de guvernământ din Maryland, a remarcat cotidianul american. Respectiva instanţă a confirmat legalitatea unei dispoziţii aprobate, în care permite autorităţilor statului să colecteze mostre de ADN de la persoanele arestate pentru infracţiuni grave. Bazele de date "locale", scrie NYT, sunt gestionate în conformitate cu propriile norme, care să permită poliţiei o marjă de manevră mai largă decât reglementările la nivel de stat şi federal.
În unele cazuri, continuă ziarul, mostre de ADN sunt colectate nu numai persoanelor condamnate sau arestate pentru infracţiuni grave, dar, de asemenea, şi celor care sunt victime ale acestor crime, fără a fi conştienţi de faptul că informaţiile colectate ar putea fi utilizate pentru cercetări viitoare.
De multe ori, se citeşte în raportul ziarului, ADN-urile care provin de la anumiţi inculpaţi, sunt folosite ca parte a acuzării sau în schimbul reducerii capetelor de acuzare şi a condamnărilor.
Între timp, directorul FBI, Robert Mueller, la o audiere în Congres, a asigurat că "supravegherea comunicaţiilor din partea serviciilor de securitate din SUA a avut loc cu respectarea deplină a legii", prin urmare, Mueller a reiterat că niciun american nu a fost spionat la telefon. Activităţile noastre de supraveghere - a explicat el – se referă la numerele chemate, ora la care sunt efectuate şi lungimea apelurilor telefonice, dar nu la conţinut". El a subliniat – ca şi ieri, şeful Agenţiei Naţionale de Securitate - că acest tip de activitate este fundamental pentru identificarea şi localizarea suspecţilor de terorism".