Coaliţia de guvernare va discuta în Parlament despre o Declaraţie pentru demiterea preşedintelui Băsescu

Victor Ponta şi Gabriel Oprea, declaraţii de presă
Victor Ponta şi Gabriel Oprea, declaraţii de presă (Epoch Times România)
Luni, membrii coaliţiei de guvernare au pe ordinea zi discuţii despre adoptarea unei Declaraţii pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a arestării fratelui său, Mircea Băsescu.

"În ceea ce priveşte modul în care majoritatea parlamentară va acţiona în continuare, nu vreau să spun eu, nu pot să decid singur, însă cu siguranţă luni avem şedinţa de coaliţie de guvernare şi vom discuta inclusiv dacă există sau nu posibilitatea unei acţiuni parlamentare. Luni cu siguranţă nu o să ne facem că nu există subiectul", a declarat Victor Ponta, când a fost întrebat de consecinţele pe care le-ar avea asupra preşedintelui Traian Băsescu arestarea fratelui său.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că a propus în şedinţa coaliţiei ca declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu să fie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, miercuri, într-o şedinţă de plen reunit.

Acesta a anunţat că propunerea pe care a discutat-o în şedinţa coaliţiei a fost ca luni, începând cu ora 18.00, să se convoace Birourile permanente reunite, pentru a stabli o şedinţă a plenului reunit, miercuri.

Preşedintele Senatului a menţionat, totodată, că a făcut o propunere de declaraţie politică din partea Senatului ”care să ceară în plenul lui demisia de onoare a preşedintelui”.

Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI şi SPP" privind protecţia şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să fie puse la dispoziţia Comisiilor Parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, deoarece şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători pentru ca Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, să obţină mai puţini ani de închisoare sau să fie eliberat.

Scandalul s-a iscat miercuri seară când au fost difuzate înregistrări audio-video legate de cazul Bercea. Premierul a cerut demisia şefului statului, iar Traian Băsescu a negat orice legătură, precizând că alege consolidarea justiţiei în loc să-şi apere fratele.

Preşedintele Băsescu a susţinut, joi la prânz, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, acesta afirmând că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său, Mircea Băsescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care acesta le are. Şeful statului a mai spus că nu se va transforma într-un avocat al fratelui său, Mircea Băsescu, precizând că acesta nu trebuia să se implice într-o zonă cu astfel de oameni şi într-un asemenea anturaj.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, susţine într-un comunicat transmis joi seară că "demisia şefului statului ar fi cea mai mare piedică pusă justiţiei", astfel creându-se culoar spre Cotroceni premierului Ponta, care i-a apărat public fără nicio ezitare pe colegii de partid chemaţi în faţa justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne