CNIPMMR: Megaproiectele, soluţia pentru accelerarea absorbţiei fondurilor UE pe POSDRU

Epoch Times România
14.02.2013

Megaproiectele reprezintă soluţia pentru accelerarea absorbţiei fondurilor UE pe POSDRU, în prezent gradul de absorbţie fiind extrem de mic, de 7,73%, la 8 februarie 2013, a declarat joi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania.

El a precizat că în cazul în care nu se va recurge la megaproiecte, probabil că anul viitor gradul de absorbţie se va dubla şi va ajunge la 14%, dar că sunt slabe şanse să ajungă la 50%.

Potrivit reprezentantului CNIPMMR există alocări financiare POSDRU necontractate pentru Domeniul Major de Intervenţie 2.3. „Acces şi participare la formare profesională continuă”, suma disponibilă pentru a fi contractată fiind de aproximativ 200 milioane euro.

Nicolescu atrage atenţia asupra gradului mic de atingere a indicatorilor menţionaţi în Documentul Cadru de Implementare, de exemplu pentru DMI 2.3 în condiţiile în care cea mai parte a resurselor financiare alocate pentru DMI 2.3. au fost contractate – s-a contractat aproximativ 45% din alocarea financiară şi se asigură atingerea doar a 18,75% din ţinta POSDRU. Conform comunicatelor emise de CNDIPT mai trebuie realizate, suplimentar faţă de indicatorii menţionaţi în proiectele aflate în implementare, cursuri de formare profesională pentru încă 292.500 de persoane angajate.

Preşedintele CNIPMMR susţine că imaginea pe care sistemul POSDRU o înregistrează în momentul de faţă este aceea de sistem nefuncţional, axat strict pe aspecte cantitative şi mai puţin pe aspecte calitative.

În opinia sa este necesară realizarea de megaproiecte de 40-100 milioane de euro ar avea o serie de avantaje precum axarea proiectelor asupra problemelor cele mai importante cu care se confruntă România în domeniul resurselor umane.

De asemenea, ar duce la constituirea de consorţii puternice, cu implicarea celor mai buni implementatori de proiecte din România; la realizarea indicatorilor asumaţi de România prin Documentul Cadru de Implementare al POSDRU, precum şi la scăderea substanţială a efortului depus de AMPOSDRU şi de Organismele Intermediare în administrarea proiectelor (cu cel puţin 75%, concomitent cu amplificarea capacităţii de a implementa proiecte din punct de vedere administrativ).

Nicolescu a menţionat şi diminuarea costurilor de administrare ale proiectelor de la circa 40-50% în prezent, la 15% din valoarea grantului, creşterea substanţială a gradului de absorbţie în cadrul POSDRU până în 2015; dar şi reabilitarea imaginii României şi creşterea prestigiului Guvernului Ponta pe plan extern şi intern privind capacitatea de absorbţie a Fondului Social European.

El propune realizarea unui proiect pilot - Creşterea accesului la formarea profesională, pentru asigurarea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor, în contextul relansării economiei: parteneriat strategic public-privat, cu partenerii sociali şi vouchere dedicate.

Obiectivul general îl consitituie îmbunătăţirea accesului şi participării la programele de formare profesională continuă, facilitând calificarea sau recalificarea angajaţilor, prin crearea unui sistem de vouchere pentru formare profesională.

Valoarea proiectului este de aproximativ 50 milioane euro, cu un grup ţintă abordat de 50.000 persoane, iar durata proiectului de 18 luni.

Până în prezent au fost contractate 287 proiecte în cadrul Domeniului Major de Intervenţie 2.3, cu o valoare totală de aproximativ 200 milioane euro şi un grup ţintă asumat de 67.500 persoane, ceea ce presupune un cost mediu de 3000 euro(membru grup ţintă.

Prezentul proiect realizează un cost mediu de 1000 euro) membru grup ţintă, de 3 ori mai mic şi asigură realizarea unui grup ţintă ce reprezintă 74,07% din grupul ţintă al celor 287 de proiecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor