Cluj: Un nou protest la Centrul de Diagnostic şi Tratament
Un nou protest spontan s-a declanşat, miercuri dimineaţa, la Centrul de Diagnostic şi Tratament (CDT) Cluj, ca urmare a faptului că nici până acum problemele unităţii sanitare nu au fost rezolvate, iar personalul nu şi-a primit salariul de trei luni.
"Nu ne-am primit salariile de trei luni de zile, iar de data aceasta nu vom întrerupe protestul decât după soluţionarea clară a situaţiei noastre", a declarat medicul Rozinoleta Mocan, lider neoficial al protestatarilor din unitatea sanitară clujeană.
Personalul medical de la CDT a protestat, spontan, de cinci ori în acest an, din cauza achitării parţiale a salariilor cuvenite pe luna mai şi a neachitării celor pentru luna iunie. Doctorii de la CDT au cele mai mici salarii din sistemul sanitar din Cluj-Napoca.
Medicul Rozinoleta Mocan susţine că pentru CDT nu au fost găsite soluţii pentru că la mijloc sunt interese politice.
"Ideea ruperii unităţii sanitare în două, cu jumătate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi cealaltă jumătate la Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR), este o găselniţă. De fapt, se doreşte ca această clădire să rămână goală. Nu se dezmembrează, aşa cum pretinde Ministerul Sănătăţii, se preiau pur şi simplu datoriile şi clădirea va rămâne goală", susţine medicul psihiatru.
Potrivit medicului de la CDT, datoriile de peste 12 miliarde de lei pe care le are Centrul sunt consecinţa unui management defectuos, care persistă de foarte mulţi ani.
CDT primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate contravaloarea punctelor efectuate, iar medicii sunt retribuiţi după grila bugetară. Valoare punctului a scăzut foarte mult în ultimii ani, la 7 lei, iar o consultaţie la un medic primar este de zece lei, cost care nu asigură nici măcar materialele şi costul unei reţete.
"Demersurile întreprinse de noi pentru schimbarea situaţiei zac, probabil, în sertare. În 2006, constatând că nu avem niciun fel de înţelegere, am început acţiuni în instanţă, pentru reorganizarea instituţiei. Ne-am fundamentat demersul pe legislaţia şi sistemul după care sunt organizaţi medicii de familie. Am cerut iniţial acest lucru prin memorii, dar pentru că nu am fost luaţi de nimeni în seamă, am apelat şi la justiţie. Am câştigat toate procesele, în recursuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În februarie 2008, o decizie a ÎCCJ l-a obligat pe fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu să emită un ordin de reorganizare", a spus Mocanu, adăugând că reorganizarea ar fi posibilă, potrivit ministerului, numai cu preluarea datoriilor instituţiei de către personalul medical, deşi nu ei au făcut respectivele datorii.
Un număr de 48 de medici ai CDT, din totalul celor 92 ai unităţii, au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să preia cabinetele medicale în care îşi desfăşoară activitatea.