Clasamentul "Politico" al celor mai absenţi europarlamentari: Doi români în TOP 5

Claudiu Manda
Claudiu Manda (Epoch Times România)
Ana Ion
22.04.2024

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European, de la începutul legislaturii. Soţul Olguţei Vasilescu este depăşit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare din aprilie 2021, potrivit unei analize publicate de Politico şi preluate de G4Media.

În topul chiulangiilor se mai află un român, mai exact, europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, acesta fiind pe locul 5. El a lipsit la aproape o treime din voturi.

Ioannis Lagos, din Grecia, este cel mai mare absent de la voturile din Parlamentul European. Grecul, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2020 pentru că a condus o organizaţie criminală, partidul de extremă dreapta Zorii Aurii, pe care l-a cofondat şi pe care îl reprezenta în Parlamentul European.

El a fost arestat în aprilie 2021, după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea, iar acum îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare din Grecia. Anterior, eurodeputatul grec se alesese şi cu două sancţiuni pentru folosirea unui „limbaj abuziv” în discursurile din Parlament.

Drept urmare, Lagos a lipsit la 62% din voturile nominale din plen.

„Închisoarea a fost tocmai în acest scop: pentru ca eu să nu-mi pot executa mandatul în Parlamentul European”, a declarat Ioannis Lagos pentru Politico.

Mai surprinzător, însă, este faptul că Lagos încă îşi desfăşoară activitatea parlamentară din celula sa, depunând întrebări la Comisie şi amendamente la legi încă din februarie 2022. Sistemul de vot de la distanţă al Parlamentului, instalat pentru a permite legislativului să îşi continue activitatea în timpul perioadelor de izolare, i-a permis lui Lagos să emită unele voturi din închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor