Ciucă: E aproape imposibil ca România să fie atacată peste noapte şi să nu existe timpul necesar formării pachetului de forţe de răspuns

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat duminică, la B1 TV, că este imposibil ca România şi aliaţii NATO să fie surprinşi de un eventual atac militar din partea Rusiei sau să nu existe timpul necesar din partea forţelor aliate de a respinge la timp acest potenţial atac.

În acest sens, Ciucă a dat ca exemplu coaliţia formată sâmbătă seara pentru a respinge atacul cu drone iranian împotriva teritoriului israelian.

“Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azinoapte când s-a creat o coaliţie ad-hoc. Deci dacă o coaliţie a reuşit să se mobilizeze şi să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membră a NATO beneficiază de toate garanţiile de securitate. Nu întâmplător în momentul de faţă pe teritoriul României avem trupe NATO, avem mijloace de răspuns de poliţie aeriană, avem forţe terestre, avem mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie.

Sunt planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri. Am spus mai devreme că este foarte greu, nu se mai realizează surprinderea strategică. Să ne trezim dintr-odată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de forţe de răspuns este aproape imposibil”, a precizat Ciucă.

De asemenea, potrivit liderului PNL, reintroducerea armatei obligatorii în România este foarte greu de realizat pentru că în prezent există o armată profesionistă în ţara noastră, care are toate mecanismele procedurale construite pentru o armată profesionistă.

Reamintim, în acest context, că, în martie, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la Digi 24, că, în condiţiile în care alianţei NATO i-ar lua între 45 şi 60 de zile pentru a-şi mobiliza resursele de război în cazul unui atac, reintroducerea stagiului militar obligatoriu ar fi o idee bună:

“Rămânem cu o singură soluţie pentru a crea un număr suficient de militari - reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Ştiu că îmi aprind paie în cap, dar reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară pentru securitatea noastră. Uitaţi-vă până şi la Ciolacu, care sunt convins că nu înţelege mare lucru, el când îl cauţi spune 'avem asigurată securitatea de cea mai puternică alianţă din istorie, de NATO'. Da, numai că domnul Ciolacu nu ştie că ai obligaţia să te poţi apăra câteva luni până când vin forţele NATO să te ajute, în cazul unei invazii. Ce înseamnă 2.000 de puşcaşi marini la Kogălniceanu şi 1.000 de militari străini la Cincu sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care să îţi permită să rezişti 45 - 60 de zile, până când NATO îşi mobilizează resursele de război să te poată ajuta”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne