Ciprian Ciucu către Nicuşor Dan: "Îi urez succes în alianţa cu PNL". Vezi reacţia lui Nicuşor Dan

Lansat recent în cursa pentru primăria Capitalei, Ciucu declară că Nicuşor Dan, contra-candidatul său, i-a refuzat oferta de colaborare, preferând o alianţă cu PNL.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

UPDATE: "În ceea ce priveşte discuţiile pe care le-am avut cu partidele noi nu o să fac niciun comentariu pe ceva ce a fost o discuţie nepublică. A fost o discuţie nepublică şi eu nu vorbesc de ceea ce n-a fost public. În ceea ce priveşte PNL, eu nu am vorbit de o alianţă cu PNL. Am spus că dacă PNL are acest interes ca PSD-ul să nu câştige, ceea ce este declaraţia lor publică oficială, cel mai bun lucru pe care îl pot face e să îl retragă pe Orban", a declarat Nicuşor Dan, contactat de Epoch Times.

Reamintim că Nicuşor Dan este cotat cu 20% intenţie de vot. Potrivit preşedintelui USB, explicaţia scorului bun pe care îl are în sondaje constă în clasa de bucureşteni care nu se mai simt reprezentaţi de partidele tradiţionale.

”În primul rând nu e despre mine, cum nici în 2012 scorul de 8,5% pe care l-am luat ca independent nu a fost despre mine, ci despre o întreagă clasă de bucureşteni care nu se mai simt reprezentaţi de felul în care vechile partide au făcut politică. Cred că asta este explicaţia scorului foarte mare pe care îl am în sondaje, raportat la mijloacele pe care le-am avut, şi cred că aceasta va fi de fapt tema şi miza alegerilor locale din Bucureşti dacă toată această clasă de oameni nemulţumită se poate coaliza şi îşi poate pune energiile împreună pentru a face o schimbare de substanţă.", declara recent Nicuşor Dan.

***

Ciprian Ciucu, candidatul susţinut de M10 la Primăria Capitalei susţine că i-a făcut o propunere de colaborare lui Nicuşor Dan, însă acesta a ales să răspundă la televizor şi să meargă pe mâna PNL.

Redăm integral relatarea lui Ciprian Ciucu, publicată de hotnews.ro.

"Oferta pe care i-am făcut-o lui Nicuşor Dan

Mi-am asumat candidatura la primăria Bucureştiului în momentul în care lucrurile erau amorţite şi actorii politici, mai vechi şi mai noi, întârziau să vină în faţa dumneavoastră cu nume şi programe electorale. Era deja târziu, la începutul lunii februarie.

Mulţi mi-au salutat decizia şi am primit multe încurajări. La fel de mulţi s-au arătat dezamăgiţi de faptul că un nou candidat "pe dreapta" ar creşte şansele PSD de a pune din nou ghearele pe primărie şi că va continua mizeria, dezordinea urbană şi prădarea bugetului Bucureştiului.

Mi s-a cerut pe Facebook, de către presă, în interviuri, în particular să stau de vorba cu Nicuşor Dan şi cu restul forţelor politice şi civice. Cuvântul "orgoliu" a fost scris şi pronunţat de nenumărate ori cu referire la cei din zona de centru-dreapta. Se refereau inclusiv la mine.

Mesajul pe care l-am primit repetat este că lumea ne vrea împreuna. După ce m-am poziţionat şi mi-am prezentat viziunea asupra nevoilor de dezvoltare ale Bucureştiului, am început să-mi dedic timpul unei construcţii, în încercarea de a răspunde aşteptărilor oamenilor. Practic, am decis să răspund pozitiv Iniţiativei România, mişcare civică formată din oameni competenţi şi implicaţi social.

Am preluat ideea şi am dus-o, în primul rând, în M10. După ce am simţit că am consimţământul lor, m-am văzut cu cei de la Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR) şi cu cei de la Mişcarea Liberală (ML). Am dat toate semnalele că mă interesează să fim împreună şi că nu sunt un tip orgolios. Evident, în ecuaţia aceasta lipsea Nicuşor Dan. Toţi ceilalţi se uitau către mine şi M10 să facem pasul către Nicuşor Dan, din moment ce ei încercaseră în repetate rânduri şi fuseseră duşi cu vorba şi nu primiseră niciun răspuns clar.

Săptămâna trecută am făcut-o. Mi-am zis că scopul nostru comun e atât de evident încât, cu toată deschiderea din lume, m-am dus la Nicuşor şi i-am dat de înţeles că în numele a ceea ce el numeşte "un alt fel de a face politică" sunt dispus să-l susţin. Mărturisesc, îmi pica niţel cam rău gândul la o retragere prematură, înainte să am şansa să demasc personal lipsa de substanţă a candidaţilor PSD şi PNL, în dezbateri, faţă în faţă.

Dar, în numele des clamat al unităţii forţelor integre şi competente, mi-am zis că este exact gestul moral pe care l-am promis din momentul în care mi-am lansat programul, în faţa unei săli pline la GDS. M-am consolat cu gândul că alături de Nicuşor voi avea ocazia să ies la bătaie în campanie şi pentru o cauză de lungă durată. Mă gândeam că îi va fi greu să facă singur faţă tuturor emisiunilor TV, evenimentelor etc. şi că prezenţa mea i-ar mai fi luat din povară.

I-am convins pe cei din jurul meu că trebui să mergem cu o ofertă corectă! O ofertă care să nu-l facă să se simtă inconfortabil (chiar dacă acesta presupunea retragerea mea şi eu ar fi trebuit să mă simt mai lovit), o ofertă echilibrată. Mi s-a părut ciudat că nu a vrut să facem discuţia publică şi că cerea repetat să discutăm doar informal şi în spatele uşilor închise. I-am respectat doleanţa, n-am vrut să se simtă cu nimic ameninţat. Oferta pe care i-am făcut-o e următoarea:

  • USB şi M10 îşi vor asuma egal, câte 35% fiecare, locurile din consiliile primăriilor de sector şi la Primăria Generală ; 30% păstram pentru alte forţe politice şi civice care pot veni cu candidaţi integri şi competenţi alături de noi;
  • M10 îşi asumă candidatura pentru două primării de sector, două Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi două pentru partenerii noştri;
  • Eu voi deschide lista Alianţei electorale M10 USB pentru consilieri la PMG şi voi fi alături de el acum, dar şi la primărie, pentru că uşor nu ne va fi;
  • Punem bazele unei mişcări politice noi, de orientare civică, care să vizeze alegerile parlamentare de poimâine, cele din toamnă. Dacă vrem să avem şanse reale de a duce oameni integri şi competenţi în Parlament, la fel ca la consiliul PGMB, trebuie să fim împreună şi pregătiţi încă de pe acum.

L-am rugat să-mi dea un răspuns până miercuri seara, pe 9 martie. Răspunsul nu a venit.

Rezultatul întâlnirilor noastre (au avut loc două) a fost declaraţia de ieri a lui Nicuşor Dan, de la emisiunea lui Florin Negruţiu, 24 de minute, de la Digi24, cum că aşteaptă să fie susţinut de PNL, care-l va retrage pe Ludovic Orban şi că nu este interesat de o alianţă cu forţele mai noi, mai mici, dar şi mai integre. Înregistrarea emisiunii este pe Internet, poziţia sa este clară ca lumina zilei.

În aceste condiţii, ii urez succes în alianţa cu PNL şi în demersurile viitoare. Am promis că voi lua o decizie morală. I-am făcut o propunere pe care o consider morală, a respins-o, fără măcar a o discuta. Nu le pot cere colegilor de la M10 şi de la restul iniţiativelor noi să nu mai existe, să se dea la o parte pentru un om care nu a vrut să aibă de-a face cu ele. Raţiunea de a fi a unui partid politic este de a participa la alegeri. Dacă nu participă într-o competiţie electorală e ca şi cum ar dispărea.

Aş vrea ca un lucru să fie dincolo de orice bănuială: nu eu, nu M10, nu cei de la 200 pentru Bucureşti, nu UCDR sau Mişcarea Liberală şi în niciun caz cei de la Iniţiativa România, nu noi toţi ne-am opus unificării într-o alianţă electorală a forţelor integre şi competente pentru Bucureşti. Nimeni nu mă poate contrazice şi nu-mi va putea reproşa vreodată acest lucru. E păcat că dl. Dan are acelaşi comportament ca partidele din sistem. Nu e dispus să stea la masă, nu e dispus să aibă parteneri ci doar oameni pe care să-i încoloneze în spatele lui. Cam atât despre "un altfel de a face politică...".

În ceea ce mă priveşte, îmi voi revigora campania şi mă voi concentra pe unificarea forţelor mici, dar morale. Misiunea noastră, pe lângă Primării, va fi să ducem cât mai mulţi oameni pregătiţi profesional şi cinstiţi în consilii. Îi voi trata pe toţi cei cu care discutăm cu deferenţă pentru că am nevoie de parteneri reali şi autonomi, nu de soldăţei care să-mi facă campanie. Soldăţeii sunt buni, dar sunt pe bani şi interese. Partenerii sunt pe principii.", susţine Ciucu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne