Scandal mare în USR. Soţul cunoscutei Clotilde Armand vs şeful de campanie al partidului Matei Păun

La doar câteva zile după alegeri, soţul vicepreşedintei USR Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a lansat o serie de acuzaţii halucinante la adresa şefului de campanie al partidului, Matei Păun. Scandalul a explodat rapid în spaţiul public şi a determinat intervenţia lui Nicuşor Dan, care l-a disculpat pe Păun.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Soţul cunoscutei Clotilde Armand de la Uniunea Salvaţi România, matematicianul Sergiu Moroianu, un vechi susţinător al lui Nicuşor Dan şi membru în comisia de arbitraj a partidului, a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa şefului de campanie Matei Păun, pe care îl acuză că a afectat grav şansele de succes ale formaţiunii la alegerile parlamentare.

Matei Păun este acuzat că ar fi orchestrat campanii împotriva intereselor USR asociind inclusiv imaginea partidului cu miliardarul George Soros şi cu "activiştii LGBT", "tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament şi USR sub 10%".

În acelaşi timp, Sergiu Moroianu susţine că şeful de campanie al USR a izolat-o pe Clotilde Armand, persoana nr. 2 din partid, şi a cheltuit în mod discreţionar şi netransparent banii formaţiunii, motiv pentru care cere explicaţii Biroului Naţional.

În replică, liderul partidului Nicuşor Dan s-a declarat "mâhnit şi uluit" că Sergiu Moroianu lansează în spaţiul public "afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR".

Vă prezentăm mai jos postarea lui Sergiu Moroianu de pe Facebook, citată de Hotnews.ro:

"Dragi colegi,

Alegerile au trecut.

Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012!

S-au comis abuzuri şi greşeli din partea "echipei de comunicare/campanie" coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun?

Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun şi echipei sale să-şi depună fişa de simpatizant USR. Verbal, Păun a fost de acord pentru el personal, însă a refuzat să dezvăluie până şi numele membrilor "echipei". În fapt, Păun nu şi-a depus fişa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Păun este Mihai Politeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei şofer personal, ulterior trecut în slujba Monicăi Macovei, în prezent şeful ONG-ului "Iniţiativa România". Politeanu a plecat din grupul de voluntari USR în momentul când i-a fost cerută fişa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat în secret de Păun.

Matei Păun este un personaj controversat. Nu ştim unde şi pentru cine a lucrat, ce avere şi surse de venit are, nici măcar ce cetăţenie are. Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros, cea care l-a adus iniţial în organizaţie şi pe Politeanu.

În campania electorală, Păun a declanşat o campanie de denigrare şi sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR în teritoriu. A contactat telefonic filialele pentru a le "interzice" să o invite pe Clotilde. Interdicţia aceasta absurdă nu a fost respectată pentru că filialele îşi doreau ajutorul Clotildei. Banii USR au fost cheltuiţi prosteşte pe sondaje de opinie false la supra-preţ şi pe "servicii de consultanţă" contractate fără licitaţie sau transparenţă, inclusiv pentru salariul consistent al lui Păun, om fără nicio pregătire în conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit.

Păun a purtat în privat discuţii cu PNL în numele USR, afectând grav imaginea de independenţă a USR faţă de partidele corupte din fosta USL. În urma acestor discuţii, Păun a încercat să o determine pe Clotilde să "atace" la TV nişte membri PNL al căror nume ea nici măcar nu-l cunoştea, în scopul de a ajuta anumite facţiuni din PNL să-şi regleze conturile. În urma refuzului primit, Păun a filtrat invitaţiile Clotildei la TV în perioada campaniei electorale, neinformând-o când era invitată (în campanie CNA impune televiziunilor să se coordoneze cu partidele).

Păun a pus presiuni imense pentru a obţine controlul asupra paginii de facebook Clotilde Armand, din fericire suficient de suspecte pentru a fi refuzat.

Păun a asociat imaginea USR cu activiştii LGBT şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din parlament şi USR sub 10%.

Cer explicaţii Biroului Naţional al USR pentru tolerarea acestei situaţii în care o persoană străină de partidul nostru a atacat şi izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii împotriva intereselor USR, a cheltuit discreţionar şi netransparent banii USR, în ultimă instanţă afectând grav şansele de succes ale USR."

Reacţia lui Nicuşor Dan

"Faţă de atacul la adresa lui Matei Păun din ultimele ore.

Matei Păun a activat voluntar, sacrificându-şi timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât în campania electorală pentru alegerile locale cât şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare. A muncit în baza unui mandat dat de Biroul National, pe care nu l-a depăşit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susţinerea mea şi a Biroului Naţional.

Sunt mâhnit şi uluit că Sergiu Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR."