Cioloş susţine iniţiativa "Fără penali": Când ai probleme în justiţie, ar trebui să-ţi fie ruşine să ceri voturi

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
23.07.2018

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş, liderul partidului Mişcarea România Împreună, a semnat luni, în Piaţa Universităţii, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", demers lansat de USR.

"Am semat această petiţie pur şi simplu pentru că vrem oameni cinstiţi în funcţiile publice. Vedeţi, sună aproape curios să spui într-o ţară europeană că trebuie să semnezi o petiţie ca să ceri oameni cinstiţi în funcţii publice. În foarte multe ţări civilizate asta ţine de bunul- simţ, în primul rând. E firesc să vrei ca banii tăi să fie gestionaţi nu doar de oameni competenţi, dar în primul rând de oameni cinstiţi. Ei, se pare că noi avem nevoie să spunem sus şi tare lucrul ăsta pentru că, pentru mulţi dintre cei care ne conduc nu e atât de clar că, atunci când ai probleme penale, nu prea ai ce căuta în funcţii publice. Chiar dacă ai în spate nişte voturi, ar trebui să îţi fie jenă şi să îţi fie ruşine să ceri voturile acelea atunci când ştii că ai nişte probleme de rezolvat în justiţie. Asta nu are nimic de-a face cu drepturile cetăţeneşti, inclusiv cu drepturile celor... cu prezumţia de nevinovăţie sau cu drepturile celor care sunt doar urmăriţi penal şi nu condamnaţi. Dar aici vorbim de cei care sunt deja condamnaţi penal şi care în continuare, unii dintre ei au pretenţia să voteze legi, să administreze bugete publice în numele cetăţenilor", a declarat Cioloş.

Fostul premier a subliniat că este important să se meargă până la capăt cu iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice".

"Dacă vom avea în spate - şi sunt convins că vom avea în spate - mulţi români care să susţină această idee, e apoi mult mai uşor şi legitim pentru politicienii din Parlament care doresc să promoveze legi în această direcţie, adică pentru a avea o administraţie curată din acest punct de vedere, pentru a avea un mediu politic curat", a precizat Cioloş.

Potrivit liderului RO+ , partidul Mişcarea România Împreună şi platforma România 100 susţin această iniţiativă cetăţenească.

"Am transmis acest semnal - să ne mobilizăm cu toţii până la sfârşitul lunii august... Eu sunt convins că putem aduna mai mult de 500.000 de semnături pentru ca mesajul acesta să fie foarte clar", a afirmat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor