Ciocniri cu poliţia la o manifestaţie împotriva unui miting al Marinei Le Pen la Marsilia

Poliţia franceză a aruncat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii furioşi care protestau împotriva candidatului prezidenţial de extremă dreapta Marine Le Pen în oraşul Marsilia.
Manifestaţie împotriva unui miting al Marine Le Pen la Marsilia
Manifestaţie împotriva unui miting al Marine Le Pen la Marsilia (captură foto)

Aproximativ 500 de protestatari, ce scandau sloganuri împotriva candidatului prezidenţial Marine Le Pen, au încercat să contracareze un miting la care participau circa 5.000 de susţinători ai lui Le Pen la Marsilia, miercuri după-amiază. Le Pen era prezentă la eveniment pentru a ţine un discurs.

Protestatarii purtau bannere şi pancarte pe care se putea citi "Marsilia împotriva Frontului Naţional" - partidul eurosceptic al lui Le Pen - "Migranţii sunt bineveniţi, fasciştii afară!" Şi "Dreapta Extremă, nu puteţi lupta la urne".

Unii demonstranţi de extremă stânga au aruncat cu proiectile şi petarde înspre poliţie, iar poliţia a ripostat prin aruncarea de gaze lacrimogene şi arestarea a cel puţin patru protestatari. Nu a existat niciun raport imediat al unor eventuale victime în timpul ciocnirilor de miercuri, care au continuat după căderea nopţii.

Cursa pentru preşedinţie din Franţa îi include pe candidaţii Francois Fillon, Emmanuel Macron, Benoit Hamon, Jean-Luc Melenchon şi Marine Le Pen. Actualul preşedinte Francois Hollande nu candidează.

Le Pen, în vârstă de 48 de ani, a provocat o dezbatere aprinsă în mediile politice şi sociale datorită vederilor sale de extremă dreaptă. Ea propune ieşirea Franţei din Uniunea Europeană şi îşi exprimă preocupările legate de securitate şi imigrare, promiţând să introducă un moratoriu imediat asupra tuturor tipurilor de imigraţie, de îndată ce va prelua funcţia de preşedinte, în caz că va fi aleasă.

Alegerile prezidenţiale franceze au fost programate pentru data de 23 aprilie. O a doua rundă este programată pentru 7 mai în cazul unei prime runde neconcludente.

Primii doi candidaţi care vor totaliza cele mai multe voturi în prima rundă a alegerilor vor concura în turul doi. Un sondaj publicat miercuri a arătat că Macron conducea în sondaje cu 23% urmat de Le Pen cu 22,5%. Diferenţa dintre cei doi este oricum sub marja de eroare.

Alegerile de la sfârşitul acestei săptămâni sunt considerate de unii analişti drept unele dintre cele mai imprevizibile alegerii de decenii şi ar putea determina viitorul proiectului european.