CIO anunţă amânarea Jocurilor Olimpice: în 2021

'În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021' - Comitetul Internaţional Olimpic.
Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru anul 2021.
Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru anul 2021. (Tokyo 2020/facebook)

Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat, marţi, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru anul 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, la finalul unor discuţii între preşedintele CIO şi premierul Japoniei.

''În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale'', potrivit comunicatului.

''Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să îşi păstreze denumire de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020'', se precizează în comunicat.

La teleconferinţă au participat, pe lângă preşedintele CIO, Thomas Bach, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, preşedintele Comitetului de organizare Tokyo 2020, Yoshiro Mori, ministrul Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, guvernatoarea de Tokyo, Yuriko Koike, preşedintele Comisiei CIO de coordonare a Jocurilor, John Coates, directorul general CIO Christophe De Kepper, şi directorul executiv la Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi.

Comitetul Executiv al CIO urmează să discute despre amânarea JO programate în perioada 24 iulie - 9 august 2020 într-o teleconferinţă stabilită pentru marţi.

Federaţii sportive şi comitete olimpice naţionale au cerut forului suprem olimpic să amâne Jocurile, precizând că nu vor trimite reprezentanţi dacă Olimpiada va avea loc la termenul prevăzut.

Luni, Shinzo Abe a afirmat că este imposibil ca JO sa aibă loc în situaţia actuală, urmând ca marţi să fie analizată situaţia cu preşedintele CIO.