Cine sunt persoanele misterioase care iau notiţe în prezenţa liderului nord-coreean Kim Jong-Un?

Liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Un grup numeros de militari şi civili este văzut permanent luând notiţe în majoritatea pozelor în care apare liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a demonstra parcă poporului că el este înţeleptul pe care toată lumea îl ascultă, informează marţi ziarul Las Provincias.

Cine sunt însă aceşti militari şi civili care sunt văzuţi luând notiţe pe un carneţel în aproape toate fotografiile în care apare liderul nord-coreean, se întreabă ziarul spaniol. Toţi par foarte atenţi la indicaţiile liderului, sorbindu-i cuvintele cu pixul şi carneţelul în mână.

'Este un obicei care a început cu bunicul său, Kim Ir Sen, în decada 1950', asigură Rafael Bueno, directorul pentru Politică şi Societate la Casa Asia. 'Este un lucru care se reflectă în toate ornamentele sau tablourile şi ilustrează nivelul la care a ajuns propaganda regimului', spune el.

În Coreea de Nord nimic nu este lăsat la voia întâmplării şi totul este perfect controlat. 'Această situaţie demonstrează leadershipul lui Kim Jong-un. Este un mod de a arăta poporului că el este marele maestru şi că discipolii îl urmează şi îi consemnează înţelepciunea pentru a fi învăţată', explică Rafael Bueno. 'Tot ceea ce spune în vizitele sale trebuie consemnat în modul cel mai strict', subliniază expertul.

Este evident că Kim Jong-Un nu se pricepe la toate, dar sentimentul care se desprinde este că înţelepciunea lui este imensă, având în vedere că se iau notiţe când vizitează o bază militară, o fabrică, o şcoală, un cinematograf, o centrală electrică sau orice alt loc din Coreea de Nord.

Un exemplu al acestei propagande care a început cu Kim Ir Sen, fondatorul Coreii de Nord şi bunicul actualului lider nord-coreean, este că în 1976, când acesta a vizitat un port, agenţia naţională de ştiri a publicat următorul text: 'Observând un camion în timp ce funcţiona, preşedintele a spus că remorca din spate pare mai mică, comparativ cu capacitatea motorului. El a sugerat să fie mărită remorca şi, după această modificare, capacitatea de încărcare a crescut, de la 800 de kilograme la 2 tone. Rezultatul a fost că 20 de camioane au putut să transporte ceea ce înainte transportau 50 de camioane'.

'Sunt notiţe interne care majoritatea nu se publică decât în mediul privat', spune Rafael Bueno, dar atunci când se întâmplă - ca exemplul din 1976 - este pentru a demonstra înţelepciunea liderului suprem. 'A lua notiţe este o muncă ce presupune riscuri, pentru că trebuie să se scrie cuvânt cu cuvânt ceea ce spune liderul. Nu poate fi adăugat sau omis nimic. După cum nu se poate răstălmăci nimic din ceea ce spune marele conducător', asigură directorul pentru Politică şi Societate de la Casa Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe