Cinci medalii pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Fizică – 2019

Elevi români premiaţi la Olimpiada internaţională de fizică
Elevi români premiaţi la Olimpiada internaţională de fizică (Minisserul Educaţiei Naţionale)


Lotul olimpic de fizică al României a obţinut rezultate remarcabile la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică (IPhO): patru medalii de argint şi o medalie de bronz. Ariana Dalia Vlad, Iosif Theodor, Ionel Emilian Chiosa şi Ştefan Dolteanu au fost medaliaţi cu argint, iar Sabina Drăgoi a intrat în posesia medaliei de bronz. Ionel Emilian Chiosa a primit şi premiul special Best Creative Solution. Toţi componenţii lotului sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Delegaţia României a fost coordonată şi însoţită de profesorii Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Capitală), Adrian Dafinei şi Virgil Băran (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti).

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică a aut loc la Tel Aviv (Israel), în perioada 7-15 iulie, şi a reunit peste 380 de concurenţi din 82 de ţări. Competiţia a constat în susţinerea a două probe (una teoretică şi una experimentală) cu durata de 5 ore fiecare. Un concurent poate obţine un scor maxim de 50 de puncte (30 de puncte la proba teoretică şi 20 la proba experimentală).

Prima Olimpiadă Internaţională de Fizică a avut loc în 1967 la Varşovia (Polonia), cu participarea a 5 ţări, inclusiv România. Ţara noastră a găzduit IPhO de două ori (1972 şi 1983).