Chinezii înstăriţi emigrează din motive de siguranţă şi educaţie

O clădire înaltă a guvernului din Beijing, 2004. Tendinţa de emigrare s-a răspândit încet de la cei înstăriţi la clasa de mijloc.
O clădire înaltă a guvernului din Beijing, 2004. Tendinţa de emigrare s-a răspândit încet de la cei înstăriţi la clasa de mijloc. (Goh Chai Hin / AFP / Getty Images)

Liu Qingmei, liderul unei companii de servicii educaţionale din China a observat cum încă un prieten a emigrat din China în Statele Unite recent. Scriind pe microblogul său Sina, a redat conversaţia. Răspunsul prietenului era clar. "În primul rând, lipsa simţului de siguranţă. În al doilea rând, o educaţie mai bună pentru copii. În al treilea rând, confuzia morală, a nu putea să distingi răul de bine în China."

Liu a reflectat: "Momentan, tendinţa care a început la cei bogaţi se întinde şi asupra clasei de mijloc. Pentru cei care au o anumită bază financiară, dacă rămân aici sau pleacă a devenit o mare întrebare."

Statisticile privind imigrarea în Statele Unite arată că în anul fiscal 2011 au fost 2.969 de cereri pentru viza EB-5 din China, care a permis procesarea datelor de la mai mulţi membri de familie simultan. Programul EB-5 este destinat persoanelor cărora li se cere să investească 1 milion de USD şi să creeze 10 locuri de muncă. Acum doi ani au fost numai 787 de cereri.

Conform Citizenship and Immigration Canada, numărul total de cereri din China, într-o categorie similară de investitori, a evoluat de la 383 în 2009 la 2.567 în 2011. Guvernul canadian a limitat atunci numărul acestor cereri la 700 începând de la 1 iulie 2011, din cauza cererilor. În mai puţin de o săptămână au fost făcute toate cele 700 de cereri, dintre care 697 din China.

Wall Street Journal îl citează pe Su Bin, care conduce o companie de tehnologie aerospaţială, expunând motivele pentru care doreşte să părăsească China. "Guvernul are prea multă putere... Regulile aici înseamnă că oamenii de afaceri trebuie să facă o mulţime de lucruri ilegale. Acest lucru dă oamenilor o mare senzaţie de nesiguranţă", a spus în interviu.

S-a mai referit şi la educaţia fiului său, precum şi la dorinţa de a scăpa de "Tinerii Pionieri" ai Partidului Comunist, o organizaţie populară care îndoctrinează tinerii folosind dogma partidului.

"Problema este că puterea guvernului este prea mare", a spus Su în interviu. "Când economia progresează, ei cred că tot ceea ce fac este corect". Fără schimbarea sistemului politic, a afirmat Su, "în curând va avea loc o altă revoluţie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe