China va investi în coridorul de transport ce urmează să lege peninsula Crimeea de Krasnodar

(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.05.2014

Primele companii străine care investesc în Crimeea după alipirea acesteia la Rusia sunt cele chineze, care vor participa cu circa 3 miliarde de dolari la construcţia coridorului de transport ce urmează să lege peninsula cu teritoriul rus din Krasnodar, informează Courrier Internaţional.

'Acesta este în primul rând un gest politic, menit să demonstreze întărirea relaţiilor dintre Moscova şi Beijing, în contextul actual al sancţiunilor economice occidentale împotriva Rusiei', opinează cotidianul liberal rus Kommersant, citat de site-ul francez.

Ministerul Transporturilor rus se pregăteşte să semneze cu companii chineze un memorandum privind construcţia unui 'coridor de comunicare' în strâmtoarea Kerci, între Crimeea şi teritoriul rus Krasnodar. În plan tehnic, nu este încă foarte clar dacă va fi vorba de un simplu pod cu circulaţie auto şi linie de cale ferată sau dacă acesta va fi dublat de un tunel pe fundul Mării Negre (lăţimea strâmtorii este de 5 kilometri în cea mai strâmtă parte a sa). În prezent, legătura este asigurată de o linie de feribot.

Companiile vizate sunt China Internaţional Fund, pentru finanţare, şi China Railway Construction Corporation, companie de stat, pentru construcţie. Memorandumul ar putea fi semnat în timpul vizitei lui Vladimir Putin în China, în a doua jumătate a lunii mai. Ministerul a precizat că marile societăţi ruse nu vor fi înlăturate din acest proiect.

Investiţii chineze în Crimeea erau deja prevăzute din 2013, informează Kommersant. Beijingul şi Kievul au semnat în decembrie 2013 un acord privind construcţia unui port pentru ape adânci, lângă Eupatoria. Companii chineze ar urma, de asemenea, să reconstruiască portul de pescuit din Sevastopol şi să construiască un aeroport. Participarea chineză la construcţia coridorului din Kerci ar putea constitui o garanţie a faptului că proiectele precedente, a căror finalitate nu este încă foarte clară, vor fi duse la bun sfârşit, subliniază un observator. Potrivit directorului Institutului rus de economie şi politică a transporturilor, Mihail Blinkin, 'participarea chineză la construcţia coridorului este dictată în mare parte de motivaţii politice'.

'Într-adevăr, rentabilitatea unui asemenea proiect constituie un subiect discutabil. Din acest motiv, implicarea companiilor chineze ar putea fi explicată prin dorinţa de a întări prezenţa acestora în regiune. Mai mult, investiţiile lor vor fi rambursate din bugetul rus, mai ales pe termen lung', precizează Blinkin, citat de cotidianul economic rus Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor