China lansează un nou model de avion de vânătoare: J20, care seamănă izbitor cu F-35

Avioane de vănătoare chineze J-20
Avioane de vănătoare chineze J-20 (Getty Images)

Un nou avion chinez a fost adăugat dotării de luptă a Chinei, căci Beijingul intenţionează să utilizeze noul avion stealth J-20 pentru a-şi spori puterea militară. Statul comunist şi-a modernizat forţele militare în ultimii ani, dorind crearea unei armate ce ar putea rivaliza cu SUA în orice potenţial viitor război.

Aeronavele futuriste chinezeşti au o raza de acţiune mai lungă, o capacitate mai mare de combustibil intern şi o capacitate mai mare de arme decât majoritatea jeturilor folosite de armata britanică.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului, Shen Jinke, a declarat că utilizarea avionului de război ar "ajuta forţa aeriană să acţioneze mai bine în misiunea sacră de apărare a suveranităţii naţionale, a securităţii şi a integrităţii teritoriale".

Astfel, se crede că cel mai recent avion de luptă al armatei chineze este echipat cu motoare turbo unice WS-15 capabile să atingă viteze supersonice.

Potrivit rapoartelor, J-20 este acum "pregătit din punct de vedere operaţional", după ce noua aeronavă a fost anunţată la începutul anului trecut şi a făcut exerciţii ample în septembrie.

În ultimele 12 luni, tensiunile au continuat să escaladeze între SUA şi China din cauza Coreei de Nord şi Marea Chinei de Sud.

Până de curând, numai SUA şi Japonia aveau avioane stealth în Asia, oferind un avantaj semnificativ faţă de forţele lui Xi Jinping în orice confruntare militară.

Anul trecut, liderul chinez a dezvăluit noua strategie de inteligenţă artificială a ţării, care a arătat planul de a deveni lider mondial în domeniul militar până în 2050.

Acesta a vorbit despre necesitatea "modernizării apărării naţionale şi a forţelor armate" pentru a concura cu SUA: "Forţele noastre armate vor fi transformate în armata mondială de la mijlocul secolului al XXI-lea".

Introducerea noilor avioane J-20 este cea mai recentă încercare a Chinei de a-şi atinge scopul de a deveni cea mai puternică forţă militară din lume.

Anul trecut, Eric Schmidt, şeful companiei-mamă a Google, Alphabet, a lansat un avertisment puternic că Beijingul va domina inteligenţa artificială pe scena mondială în doar 10 ani.

El a avertizat că Xi Jinping a investit enorm în inteligenţa artificială atât în scopuri comerciale, cât şi militare: "Este destul de simplu. "Până în 2020, ei ne vor ajunge din urmă; până în 2025, vor fi mai buni decât noi; şi până în 2030, vor domina industriile inteligenţei artificiale ".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe