China invită trupele ruseşti să participe la o Paradă de război

Preşedintele chinez Xi Jinping (st) şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele chinez Xi Jinping (st) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

China a avut reţineri să numească ţările pe care plănuieşte să le invite la paradă dar a susţinut că, cel mai probabil, va invita reprezentanţi din forţele aliate vestice care au luptat alături China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Totuşi, preşedintele chinez Xi Jinping s-ar putea găsi pe scenă alături de doar câţiva oficiali vestici, au declarat mai mulţi diplomaţi pentru Reuters, datorită temerilor guvernelor occidentale cu privire la o serie de chestiuni - incluzând aşteptata prezenţă a preşedintelui rus Vladimir Putin la evenimentul din Beijing.

Xi a participat la parada Zilei Victoriei, organizată sâmbătă la Moscova pentru marcarea a 70 de ani de la sfârşitul războiului din Europa.

Conform unei declaraţii din partea Ministerului chinez al Apărării, vicepreşedintele Comisiei Centrale Militare chineze, Fan Changlong, i-a declarat ministrului rus al apărării Serghei Lavrov că Beijing-ul “primeşte cu căldură liderii militari ruşi şi formaţiunile militare ruse” pentru a participa la evenimentele din septembrie din Beijing.

Vizita lui Xi în Rusia şi prezenţa sa la comemorările din Moscova “au împins parteneriatul general strategic chino-rusesc către un nou nivel”, a adăugat Fan, conform declaraţiei.

Liderii occidentali au boicotat Parada de la Moscova datorită rolului Rusiei în criza separatistă din estul Ucrainei.

Parada din Beijing, în cadrul căreia, cel mai probabil, mii de soldaţi vor mărşălui în Piaţa Tiananmen, va fi primul eveniment de acest gen de când Xi a preluat conducerea Partidului Comunist Chinez şi a armatei la sfârşitul anului 2012.

Relaţiile sino-japoneze sunt de mult timp afectate de ceea ce China consideră ca fiind un eşec al Japoniei de a plăti pentru faptul că a ocupat părţi ale Chinei înainte şi în timpul războiului.

Partidul Comunist Chinez condamnă deseori crimele comise de japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, uitând să menţioneze rolul Japoniei în ascensiunea la putere a Partidului. Invazia japoneză l-a forţat pe generalul chinez naţionalist Chan Kai Shek să deschidă frontul împotriva Japoniei. Ocupat cu lupta împotriva japonezilor, Chan Kai Shek a căzut în capcana întinsă de dictatorul comunist Mao Tsedun, care a ajuns astfel la putere, inclusiv cu ajutorul emisarului american în China.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe