China începe să îşi construiască o bază militară în Cornul Africii

Beijingul a început să îşi construiască o bază militară în Djibouti pentru misiuni umanitare sau de menţinere a păcii. Dar un general al armatei chineze a dat de înţeles că baza ar putea fi folosită pentru a submina puterea economică şi financiară a Statelor Unite.
Marinari chinezi stau pe puntea unei fregate înarmate cu rachete în Manila, 13 aprilie 2010. Beijingul va construi în Djibouti o nouă bază militara.
Marinari chinezi stau pe puntea unei fregate înarmate cu rachete în Manila, 13 aprilie 2010. Beijingul va construi în Djibouti o nouă bază militara. (Ted Aljibe/AFP/Getty Images)

Regimul chinez a început să construiască o bază militară în Djibouti, în Cornul Africii, care va fi folosită pentru extinderea capabilităţilor armatei sale.

“În prezent, tabăra chineză a început construirea infrastructurii pentru instalaţiile de susţinere şi a trimis personal în Djibouti”, a declarat în 25 februarie colonelul Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării Naţionale.

Qian a declarat că sprijinul logistic va fi unul dintre principalele obiective ale bazei. El a susţinut că regimul chinez va folosi baza militară pentru misiuni de escortare a navelor prin Golful Aden, în largul coastei somaleze, şi pentru “asistenţă umanitară şi de menţinere a păcii”.

Conform altor oficiali chinezi, totuşi, baza ar putea fi începutul unei agende mai agresive.

Un general-maior din armata chineză a cerut recent Chinei să slăbească SUA prin atacarea finanţelor sale, susţinând că “aceasta este calea pentru a controla sângele Americii”.

Apelul a fost făcut de general-maiorul Qiao Liang, profesor la Universitatea pentru Apărare Naţională de pe lângă Armata de Eliberare a Poporului (AEP), într-un editorial publicat în oficiosul AEP, China Military Online.

Liang a declarat că o cheie a acestei strategii este aceea ca Partidul Comunist Chinez să acorde o importanţă strategică canalelor de transport maritim importante, inclusiv în Marea Chinei de Sud, Strâmtoarea Malacca, portul Gwadar şi căii ferate China-Pakistan.

Baza militară a AEP în Djibouti se află situată la intrarea în Strâmtoarea Bab el-Mandeb, pe unde trec zilnic aproximativ 3,2 milioane de barili de petrol.

Liang este unul dintre cei doi ofiţeri AEP care au scris în 1999 cartea “Război fără Restricţii”, ce a devenit esenţială pentru China în războiul său neconvenţional – de la manipularea valutei până la atacuri cibernetice.

În cel mai recent editorial al său, unde a evidenţiat strategia pe termen lung de controlare a punctelor cheie cu valoare geopolitică, Liang a notat: “Pentru a slăbi efectiv Statele Unite, celelalte ţări ar trebui să se gândească mai mult la modul prin care s-ar putea bloca fluxul de capital către SUA.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe