China încearcă să târască Germania în disputa cu Japonia

Marinari din Armata de Eliberare a Poporului pe puntea fregatei Ma'Anshan, 13 aprilie 2010.
Marinari din Armata de Eliberare a Poporului pe puntea fregatei Ma'Anshan, 13 aprilie 2010. (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
P. P.
24.02.2014

În contextul tensiunilor amplificate din Marea de Est, China doreşte ca tema celui de-al Doilea Război Mondial să fie o parte cheie a călătoriei preşedintelui Xi Jinping în Germania luna viitoare.

Spre disconfortul Berlinului, Beijingul ar vrea să folosească istoria dureroasă a Germaniei din timpul războiului pentru a umili Japonia, notează Reuters, însă guvernul german a refuzat să comenteze acest subiect: ”China vrea să se concentreze pe Al Doilea Război Mondial atunci când Xi vizitează Germania, însă Germania este deranjată de asta”, a precizat una din sursele diplomatice ale Reuters.

Xi Jinping ar fi vrut să viziteze Memorialul Holocastului din Berlin însă Germania a refuzat imediat propunerea. Conform surselor diplomatice, Germania nu doreşte să fie târâtă în disputa dintre China şi Japonia, şi îi displac acţiunile Chinei de reiterare a trecutului dureros al Germaniei, în mod constant.

O altă sursă diplomatică susţine că Germania, care are legături economice strânse cu China, nu vrea ca moştenirea negativă a războiului să ocupe o poziţie centrală în cadrul vizitei chineze din martie. China ar fi dorit ca oficialii germani să se ducă în Japonia pentru a le explica acestora cum să se împace cu "istoria ţării".

Japonia s-a scuzat public în repetate rânduri pentru trecutul militar şi, în mod special, pentru ocuparea teritoriilor chineze în timpul celui de-Al Război Mondial.

China a impus unilateral la sfârşitului anului 2013 o zonă aeriană defensivă asupra teritoriilor japoneze din Marea de Est a Chinei, incident care a amplificat enorm tensiunile dintre cele două ţări, o acţiune condamnată de Tokyo, Seoul şi Washington.

Unii experţi susţin că propaganda Chinei împotriva Japoniei are ca scop deturnarea atenţiei de la creşterea activităţii sale militare în Asia.

China pregăteşte "un război scurt şi incisiv" asupra Japoniei

China a fost acuzată în repetate rânduri de Statele Unite că a început o campanie de cucerire teritorială mascată în Marea de Est a Chinei, ca prefaţă a unui atac asupra Japoniei.

"Am fost martorii unui exerciţiu amplu (...) şi am ajuns la concluzia că Armata de Eliberare Populară a primit o nouă sarcină: de a efectua un război scurt şi incisiv pentru a distruge forţele japoneze din Marea Chinei de Est", a afirmat recent James Fanell, înalt oficial al flotei american din Pacific.

La începutul anului 2014, pe lângă zona aeriană defensivă din Marea de Est a Chinei, China a impus unilateral o zonă de pescuit care acoperă aproximativ 90% din Marea de Sud a Chinei pentru a bloca accesul celorlalte ţări.

Autorităţile chineze s-au mai folosit deseori de ”exerciţiile militare” pentru a ocupa teritorii sau pentru a amplifica tensiunile cu vecinii săi. Beijingul a denumit,exerciţiile militare o formă de ”protecţie a drepturilor maritime”, ceea ce este, spune Fannel, un ”eufemism al autorităţilor chineze pentru sechestrarea prin constrângere a drepturilor maritime a ţărilor vecine”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor