China anunta prima epidemie de gripa aviara

O piata de pasari in sud-vestul Chinei, in orasul Chengdu, 20 ianuarie 2008.
O piata de pasari in sud-vestul Chinei, in orasul Chengdu, 20 ianuarie 2008. (Getty Images)

Ministerul agriculturii din China a anuntat pe 10 ianuarie, existenta unei epidemii de gripa aviara. Epidemia a avut loc in Moyu, zona Hetian din regiunea autonoma Xinjiang, din nord-vestul Chinei. Avertizarea anunta ca virusul a ucis 519 pasari si ca alte 13.200 vor fi eutanasiate ca masura de precautie.

Doar in luna ianuarie, China a raportat 8 cazuri de infectie cu gripa aviara la om, 5 dintre ele fiind fatale. Cele 8 cazuri au fost raportate in 7 locatii izolate de pe teritoriul Chinei. Totusi, Beijingul nu a anuntat existenta unei epidemii de gripa aviara in acele regiuni. Organizatia Mondiala de Santate s-a intrebat daca China nu a musamalizat epidemiile, ceea ce facuse deja in cazul epidemiei SARS in 2003, insa Beijingul a negat acuzatiile pe 7 februarie.

Hong Kong este sceptic

Cercetatorii de la Hong Kong au avut si ei unele dubii. Potrivit testelor de laborator de la Departammentul de Agricultura, Pescuit si Conservare din Hong Kong, sapte pasari gasite recent pe insula Lantau din Hong Kong, erau infectate cu virusul H5N1.

Pe 5 februarie, secretarul Biroului de Alimente si Sanatate din Hong Kong, York Y. N. Chow, a declarat: "Luand in considerare directia de curgere a apei, acele pasari moarte puteau veni de deasupra raului Pearl, din China."

Datorita acestor suspiciuni, presa din Hong Kong a vizitat Shajin, districtul Baoan din orasul Shenzhen, care se afla in estuarul raului Pearl. Ei au descoperit ca multi fermieri locali nu au folosit niciodata vaccinul impotriva gripei aviare, la pasarile lor. Recent, au tot fost periaode in care pasarile mureau, insa nu au dus niciodata pasarile moarte la autoritati pentru efectuarea unor teste. Oamenii locului au banuit cauza mortii pasarilor si le-au aruncat in apa.

In 2008, China a raportat doar 3 cazuri de infectii cu gripa aviara la om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe