China admite existenţa unei epidemii de gripă aviară. 18 mii de găini omorâte

Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare.
Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare. (MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Getty Images)

Un oraş din provincia centrală Hunan din China a declarat că a ucis mii de pui în urma unui focar de gripă H5N1, potrivit unui comunicat oficial.

Ministerul Agriculturii a declarat sâmbătă că 18.000 de pui au fost sacrificaţi în Shaoyang, provincia Hunan. Dar această situaţie a apărut după ce aproximativ 4.500 de pui s-au îmbolnăvit şi au murit, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din efectivul fermei.

Tulpina de gripă a fost „subtipul H5N1 de păsări de curte” al „gripei aviare extrem de patogene”, se arată în declaraţie.

Nu a fost raportată nicio transmistere umană a gripei aviare în acest caz.

Shaoyang este situat la aproximativ 500 de km sud de Wuhan, epicentrul noii tulpini de coronavirus misterios care a declanşat carantinele din provincia Hubei. Coronavirusul a determinat mai multe ţări să suspende zborurile către şi din China şi să emită alerte de călătorie.

Gripa aviară H5N1 a ucis sute de oameni din întreaga lume din 2003, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Gripa aviară a fost raportată săptămâna aceasta în India, ceea ce a determinat oficialii guvernamentali să formeze o echipă care să ia măsuri la Chhattisgarh, potrivit oficialilor indieni.

În India, din cauza virusul au murit 5.634 din aproximativ 21.060 de păsări la o fermă din Baikunthpur. Toate păsările rămase au fost sacrificate, a raportat Reuters.