"Cheltuielile statului au explodat. Creşterea de taxe, amânată pentru după prezidenţiale" - Avertisment sumbru pentru români

(Captură video)
Andrei Pricopie
30.03.2025

Jurnalista Ioana Constantin a discutat, în emisiunea "Politica Zilei" de la postul B1 TV, cu invitaţii săi specializaţi pe economie despre situaţia în care se află România în acest moment.

Jurnalistă: Domnul Ciolacu, într-un interviu, vorbeşte din nou despre impozitarea progresivă. Zice că el şi-ar dori foarte mult şi crede că asta e calea în economie. Dar că vreo 5 ani de zile răsuflăm uşuraţi. Uşuraţi că nu schimbă cota unică. Tot acum a anunţat că face un nou sistem pentru salariaţi. Iar Ordonanţa Trenuleţ aflăm că a adus vreo 6 miliarde la buget. Cu toate astea, domnule Ialomiţianu, aţi văzut execuţia bugetară? Cheltuieli de personal mai mari cu 16%, cheltuielile statului au crescut şi ele cu aproape 4%.

Gheorghe Ialomiţianu (fost ministru de Finanţe): Păi vedem că Ordonanţa Trenuleţ mai mult a blocat nişte instituţii şi nişte întreprinderi să funcţioneze, că nu mai pot angaja. Dar cheltuielile cu salariile au crescut. Avem peste 16%. Dar unde avem o mare problemă? Absorbţia de fonduri europene. Înseamnă că în 2024 nu s-a făcut mare lucru şi nici nu se continuă, că la investiţii avem ceva investiţii din fonduri publice şi nu din fonduri naţionale şi nu din atragerea de fonduri europene.

Şi m-a mirat declaraţia ministrului de Finanţe spunând că să ne împrumutăm să facem investiţii. Ce investiţii la nişte dobânzi de 7-8% când avem fonduri europene şi dacă, într-adevăr, făceam nişte investiţii cu impact major în economie? Că anul trecut investiţiile au avut o contribuţie negativă la creşterea economică. Deci n-am făcut investiţii cu impact economic. Iar încasările suplimentare unde le avem? Impozitul pe venit din salariu, adică din creşterea salariilor bugetare.

Nu avem o stabilitate privind măsurile de politică fiscală şi bugetară să reducem deficitul. Aţi văzut 30 de miliarde deficit pe primele două luni ale anului. Numai în februarie avem 1% deficit la buget. Nu văd nişte măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Jurnalist: Claudiu Năsui, cum vezi situaţia asta a ţării în momentul ăsta?

Claudiu Năsui (fost ministru al Economiei): Ei refuză să facă ceea ce trebuie. România are nevoie de o politică identică cu cea a lui Javier Milei în Argentina, adică de tăiere masivă a cheltuielilor. Am ajuns în situaţia cu un deficit imens nu pentru că ar fi scăzut taxele – taxele n-au scăzut în ultimii ani, n-au făcut decât să crească. Veniturile statului au crescut şi ele.

Problema sunt cheltuielile care au explodat. În ultimii cinci ani n-au făcut decât să crească. Alea trebuie scăzute. Şi în momentul în care n-ai voinţă politică să scazi aceste cheltuieli, atunci evident te uiţi la taxe şi tu le tot creşti pe acelea. Voiau să le crească masiv la 1 ianuarie anul acesta, dar, amânând alegerile prezidenţiale, au amânat creşterea de taxe pentru după alegerile prezidenţiale.

Christian Năsulea (profesor de economie mondială): Singurul lucru pe care vreau să-l adaug este că toată discuţia asta despre creşterea taxelor este extrem de neproductivă. Un mod foarte bun de a reduce deficitul este crescând economia. Dacă avem o economie mai mare, banii pe care-i datorează statul reprezintă un procent mai mic.

Dacă am avea taxe mai mici, economia ar putea să crească şi ea mult mai uşor. Asta este direcţia în care ar fi trebuit să se uite demult politicienii noştri, însă, din păcate, lucrurile merg ori prea încet, ori merg în direcţia greşită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor