Ceva nu este deloc în regulă la Vatican: preşedintele Băncii schimbat

(Jeff J Mitchell / Getty Images)

Preşedintele Băncii Vaticanului va fi schimbat din funcţie până săptămâna viitoare, în cadrul unei restructurări a instituţiei considerate o ruşine pentru Biserica Catolică de mai multe decenii, au anunţat, marţi, sursele de la Vatican.

Dar sursele, care au transmis informaţiile sub protecţia anonimatului, s-au contrazis asupra modului în care a avut loc despărţirea de Ernst Von Freyberg: a fost dat afară din cauza diferenţelor din interiorul Vaticanului cu privire la ritmul reformelor, sau a plecat de bunăvoie?

Banca Vaticanului, dintre cele mai "scandaloase"

Banca Vaticanului, cunoscută în mod oficial drept Institutul pentru Opere Religioase, este constant acuzată că orhestrează operaţiuni care nu au nimic de a face cu religia, ba chiar nici nu legea - în general spălare de bani, dar nu numai.

Ultimul scandal major a ajuns în presa anul trecut când poliţia italiană aresta un preot numit Nunzio Scarano, poreclit Monsenior Cinquecento din cauza bancnotelor de 500 de euro (de obicei folosite de gangsteri) pe care părea să le aibă în permanenţă asupra sa. Acesta era acuzat de traficarea a 20 de milioane euro într-un avion privat, către Elveţia.

Scandalul, apărut după debarcarea Papei Benedict, a trimis unde de şoc în presa italiană şi nu numai, ca urmare Peter Sutherland, catolic practicant, membru al unor importante "comitete şi comisii" printre altele preşedinte non-executiv al Goldman Sachs, membru al Comisiei Trilaterale, fost CEO al BP, etc etc, - a zburat la Vatican cu misiunea de a oferi serviciile de consultant pro-bono în procesul de reformare.

Plecarea lui Freyberg va fi anunţată odată cu publicarea, cel mai probabil săptămâna viitoare, a noului raport anual al Băncii Vaticanului.

Se crede că noile regulamente ale băncii vor face poziţia de preşedinte una full time, rezidenţială, iar conform uneia dintre surse, Freyberg a decis ca vrea să se întoarcă la familia sa în Germania.

”Este împăcat cu decizia, deoarece este decizia sa”, a precizat una din surse.

Freyberg a fost numit şeful băncii în luna februarie, 2012, într-una din ultimele decizii ale fostului Papa, Benedict, înainte să demisioneze la sfârşitul acelei luni.

Sub conducerea acestuia, Banca Vaticanului, care a fost lovită de numeroase scandaluri în trecut, a închis sute de conturi bancare, a instituit reglementări stricte pentru a stopa spălarea banilor şi a lansat câteva investigaţii asupra activităţilor suspecte.

Cu numai trei luni în urmă, Cardinalul australian George Pell, numit de Papa Francisc şeful noului departament al Vaticanului pentru a superviza toate activităţile sale economice, spunea că Freyberg făcea ”o muncă excelentă”.

Curăţarea

Conform unei alte surse, unii oficialii de la Vatican au considerat întotdeauna poziţia lui Freyberg drept o acoperire a problemelor cauzate de scandalurile de la bancă din ultimii ai conducerii lui Benedict.

Acum că s-a început derularea mai multor reforme, conform surselor, aceşti oficiali au considerat că ar trebui să fie găsit un nou preşedinte, în timp ce banca intră într-o fază nouă cu regulamente noi.

”Freyberg a fost chemat să cureţe mizeria iar acum este nevoie de ceva diferit, mai stabil”, a precizat cealaltă sursă.

Freyberg nu a fost disponibil pentru comentarii în această privinţă. Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze, spunând doar că s-a ”ţinut cont de un proces de reformă structural complet” condus de cei opt cardinali care-l consiliază pe Francisc.

Grupul se va întâlni la Vatican pe tot parcursul săptămânii şi se crede că vor discuta schimbările de la bancă înainte să întâlnească cu economiştii care-l consiliază pe Francisc, sâmbătă.

Săptămâna trecută, revista italiană L'Espresso a publicat o poveste despre tensiunile dintre Monsignor Battista Ricca, delegatul personal al lui Francis la bancă, şi Freyberg.

L'Espresso spune că Ricca era supărat din cauză că Freyberg nu l-a informat în totalitate cu privire la unele dintre operaţiunile de curăţare ale băncii.

În particular, L'Espresso spune că Freyberg nu l-a informat pe Ricca despre o operaţiune care a început înaintea sosirii sale şi care a rezultat într-o pierdere de 15 milioane de euro pentru Banca Vaticanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie