Cercetătorii francezi au identificat un hormon care poate combate dependenţa de canabis

(Justin Sullivan/Getty Images)

Cercetători de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm) din Franţa au identificat în organism un compus natural care reduce dependenţa de canabis, informează cotidianul francez Le Figaro.

Oameni de ştiinţă de la Inserm au descoperit probabil primul tratament farmacologic care permite combaterea eficientă a dependenţei de canabis. În Franţa, o jumătate de milion de persoane fumează zilnic iarbă sau răşină, cu efectele dăunătoare cunoscute asupra intelectului şi motivaţiei, în special în rândul tinerilor.

Într-un articol apărut vineri în revista Science, echipe conduse de Pier Vincenzo Piazza şi Giovanni Marsicano au arătat că doze foarte crescute de THC, substanţa activă a canabisului, declanşează la şoareci o superproducţie a unui hormon particular, pregnenolonul. Fixându-se în creier de acelaşi receptor ca şi THC, însă într-un loc diferit, acesta limitează eliberarea de dopamină, substanţa responsabilă de efectul de dependenţă al drogurilor.

Consecinţa: şoarecii drogaţi cărora li se administrat acest hormon în exces în creier şi-au limitat în mod natural administrarea de canabinoide. Ulterior, şoarecii îşi recuperează facultăţile de memorie şi par mai puţin 'abrutizaţi' de THC.

Pe celule cultivate în laborator, pentru a exprima receptorul uman al THC, pregnenolonul pare să aibă acelaşi efect benefic. Acest hormon natural este, totuşi, puţin adaptat pentru a fi utilizat ca medicament. 'El este prost absorbit şi rapid metabolizat de organism', atenţionează Pier Vincenzo Piazza. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au pus la punct corespondenţi 'stabili şi bine absorbiţi', buni candidaţi pentru un prim test clinic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură