Cercetătorii elveţieni au proiectat un super "ochi de insectă" pentru drone


Un model de dronă militară americană de mărimea unei insecte.
Un model de dronă militară americană de mărimea unei insecte. (Captură Foto)

Ingineri din întreaga lume au încercat de mult timp să proiecteze un ochi compus eficient - asemănător celui pe care insectele mici îl folosesc pentru a se sustrage chiar celui mai agil plici de muşte - şi se pare că acum o echipă din Elveţia a reuşit în cele din urmă. Mini-dronele pot fi în curând echipate cu sisteme vizuale state-of-art care cântăresc doar două miligrame.

Cercetătorii din laboratoarele École Polytechnique Federale de Lausanne au dezvoltat un ochi compus artificial uşor, care ar putea fi utilizat pe drone miniaturale şi alte vehicule pentru a le ajuta să analizeze fluxurile lor optice înconjurătoare şi pentru a evita coliziunile, potrivit unui articol publicat recent în revista ştiinţifică Interface.

Echipa de cercetători condusă de Dario Floreano a fost inspirată de ochii insectelor, făcuţi din mii de ommatidia (unităţi optice - n.r), sau grupuri de fotoreceptori, care permit insectelor de a detecta chiar cele mai mici mişcări şi măsura viteza şi direcţia, chiar şi în condiţiile unei lumini scăzute.

Versiunea artificială cuprinde trei fotodetectori hexagonali în miniatură, formând un triunghi, acoperit cu o singură lentilă. Dispozitivul optic poate focusa şi lucra în condiţii de lumină ambientală scăzută. Informaţiile provenite de la cei trei fotoreceptori sunt trimise la un microprocesor, care crează o hartă a mediului bazată pe imaginile adunate.

Partea cea mai lungă a dispozitivului este mai mică de 2 mm lungime şi cântăreşte numai 2 mg, şi acesta poate fi instalat pe o varietate de suprafeţe. Este perfect potrivit pentru mini-drone, care au nevoie de sisteme optice adecvate pentru a fi capabile să zboare fără coliziuni.

Mini-dronele sunt întrebuinţate pentru supraveghere, de exemplu, în timpul operaţiunilor de securitate. Ele pot ajuta, de asemenea, echipele de salvare.

Noul ochiul compus i-ar putea mai putea ajuta într-o zi pe nevăzători prin ghidarea lor prin intermediul unui sistem de vibraţii. Echipa a sugerat, de asemenea, că tehnologia vehiculelor fără şofer ar putea beneficia de rezultatele cercetării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură