Cercetările asupra unui virus mutant al gripei aviare au fost oprite de teama bioterorismului

.
. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.01.2012

Oamenii de ştiinţă care au creat o tulpină de virus al gripei aviare cu potenţial letal şi mai mare decât H5N1 şi-au oprit temporar cercetările din cauza temerilor că descoperirea ar putea fi folosită de terorişti, relatează BBC News.

Este vorba despre o întrerupere de 60 de zile a cercetărilor. Într-o scrisoare publicată în revista Science and Nature, echipa cere ca un "forum internaţional" să dezbată riscurile şi valoarea studiilor întreprinse.

Luna trecută, autorităţile americane solicitaseră autorilor cercetării să se abţină de la publicarea unor detalii-cheie în publicaţii de specialitate. O comisie guvernamentală a sugerat că datele pot fi folosite de terorişti. Un oficial american din domeniul sănătăţii a declarat că "nu toată lumea trebuie să ştie cum se face un virus letal".

Experţii în biosecuritate se tem că o formă mutantă, mai contagioasă, a virusului ar putea genera o pandemie cu o rată a mortalităţii mai mare decât gripa spaniolă din 1918-1919, care a ucis până la 40 de milioane de oameni.

Virusul H5N1 este extrem de letal când se transmite oamenilor, însă până acum impactul său a fost limitat, pentru că, din fericire, nu este uşor transmisibil între oameni.

O echipă comună de cercetători, de la Universitatea Erasmus din Olanda şi Universitatea Wisconsin-Madison din SUA, a modificat tulpina virusului H5N1 şi a descoperit că se transmiste mult mai uşor.

Două publicaţii ştiinţifice care vor să publice cercetarea încearcă să negocieze cu guvernul SUA cum să facă datele accesibile unor "oameni de ştiinţă responsabili".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în decembrie că limitarea accesului la cercetare ar încălca un acord între membrii ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor