Cercetarea mumiei Regelui Ramses al III-lea sugerează că ar fi fost asasinat

Faraonul egiptean Ramses al III-lea a fost asasinat într-o posibilă încercare violentă de lovitură de stat de acum 3.000 de ani, potrivit unui raport în revista BMJ.

Oamenii de ştiinţă susţin că Ramses al III-lea, care a fost descris ca "ultimul mare faraon," avea gâtul tăiat, ca urmare a unei lovituri de stat condusă de una dintre soţiile sale şi de fiul ei, prinţul Pentawere.

Cu toate acestea, nu este clar dacă lovitura de stat a fost încununată de succes. Se crede că Ramses al III-lea a domnit între 1186-1155 î.Hr., în timpul perioadei Regatul Nou Egiptean.

Domnia sa a fost afectată de o criză economică şi internă - prima grevă înregistrată în istoria cunoscută a avut loc în cel de-al 29-lea an al domniei sale.

Moartea lui a fost mult timp subiectul unor controverse. Oamenii de ştiinţă susţin acum că l-au scanat pe Ramses al III-lea cu ajutorul unor tomografe, descoperind o "rană largă şi adâncă în gâtul mumiei", care a fost probabil cauzată de o lamă "şi care i-ar fi putut cauza moartea imediată", potrivit unui comunicat de presă al British Medical Journal (BMJ).

Ei au descoperit o amuletă a lui Horus în interiorul ranei, care a fost probabil introdusă de persoanele care l-au îmbălsămat pentru a produce vindecarea rănilor, a indicat comunicatul de presă.

Ei au analizat şi mumia unui bărbat necunoscut, al cărui gât părea să fie strangulat sau să fi suferit alte traume violente. El a fost acoperit "ceremonial cu o piele impură" de capră, sugerând că ar fi fost pedepsit.

Autorii raportului consideră că această mumie a fost a prinţului Pentawere, care a luat parte la conspiraţia pentru lovitura de stat. Cele două mumii au aceeaşi linie parentală, susţin cercetătorii care citează dovezi ADN, "sugerând cu tărie că erau tată şi fiu."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură