Cele mai scumpe alimente
alte articole
Cele mai scumpe alimente
Dacă ne întrebăm care sunt cele mai scumpe alimente din lume, probabil că ne vin în minte produse precum homari, un fel de ciocolată, un peşte rar... Dar acest raţionament este departe de realitate.
Poate veţi fi surprinşi să aflaţi că printre cele mai scumpe alimente de pe planetă puteţi găsi carne, pepene verde, cartofi sau cafea, alimente pe care le puteţi consuma zilnic sau le găsiţi pe piaţă.
În lume există oameni dispuşi să plătească averi reale pentru anumite tipuri de mâncare sau alimente. Mulţi se întreabă ce alimente consumă oamenii foarte bogaţi sau la ce preţ poate ajunge o masă de lux.
Vom trece în revistă unele dintre cele mai scumpe alimente din lume şi motivele pentru care costă atât de mult.
Cartofi Bonnotte - în jur de 700 Euro/ Kg
Este cel mai scump tubercul de pe pământ şi acest lucru se datorează faptului că sunt recoltaţi individual, cu mâna şi se folosesc alge speciale pentru fertilizarea lor. Cum această specie este aproape pe cale de dispariţie, bătălia pe această varietate de cartof este foarte mare. Este cultivat pe insula franceză Noirmoutier - semănatul se face în luna februarie şi se recoltează în luna mai. Se produc doar 100 de tone pe an.
Watermelon Densuke - în jur de 550 Euro/Kg
Aceasta este o specie de pepene verde ce se găseşte doar pe insula Hokkaido, Japonia. Producţia anuală de pepene verde Densuke este de aproximativ 10.000 de buc. Este un fruct cu coaja complet neagră, iar în interior este roz. Are reputaţia de a fi unul dintre fructele cele mai bune la gust, din lume. Acest aliment nu are nevoie de niciun tratament special şi poate fi consumat ca orice alt fruct. În Japonia aceşti pepeni sunt cumpăraţi pentru a fi dăruiţi şi sunt foarte căutaţi.
Cafeaua Luwak Kopi - în jur de 600 Euro/Kg
Cafeaua provine din insula indoneziană Sumatra, iar producţia anuală este de doar 225 kg, deci acesta poate fi unul dintre motivele pentru care are acest preţ.
Preţul se datorează faptului că boabele mici de cafea trebuie să treacă printr-un proces oarecum ciudat. Acest proces constă, nici mai mult nici mai puţin, în faptul că un mic mamifer mănâncă boabele de cafea. Luwak-ul (cunoscut ca zibeta în limba română) este un animal sălbatic ce nu este capabil să digere complet aceste boabe şi le expulzează în materiile fecale. Ulterior, acestea sunt curăţate şi prăjite, fiind pregătite pentru vânzare.
Carnea Wagyu sau Kobe - în jur de 800 Euro/Kg
Există o specie aparte de bovine ce trăiesc în insula Kobe, Japonia, ce se caracterizează prin faptul că în carnea lor există fluxuri de grăsime. Cu cât acestea sunt mai multe, cu atât este mai ridicată calitatea, va avea o aromă mai bună şi carnea va fi mai suculentă. Wagyu este hrănită cu o dietă foarte bogată, printre care sake (amestec de ierburi şi legume) şi bere. Crescătorii afirmă că această ”dietă” îi oferă cărnii o aromă deosebită, lucru ce a fost dovedit ştiinţific.
Brânza Pule - în jur de 1000 Euro/Kg
Brânza Pule este cea mai scumpă brânză din lume şi este produsă numai în Sremska Mitrovica, un oraş din rezervaţia naturală Zasavica, la nord de Belgrad. Aceasta este unică deoarece se prepară din laptele unei specii rare de măgar. Un litru de lapte de la acest măgar costă aproximativ 50 euro, iar pentru a obţine acest tip de brânză este necesară o cantitate de aproximativ 30 de litri de lapte. De aceea, preţul său atinge 1000 de euro/kg.
Ciupercile Matsutake - în jur de 2000 USD/Kg
Se poate spune că este cel mai special tip de ciupercă. Este foarte adevărat că aceste ciuperci pot fi găsite şi în alte ţări, dar cele cu adevărat scumpe se află în Japonia. În funcţie de cantitatea ciupercilor colectate în sezon, preţul lor poate varia semnificativ. Întrucât aceste ciuperci sunt rare şi în Japonia, preţul plătit pe o singură ciupercă poate trece de 22 de euro; este posibil să se plătească 2000 de euro pe kg.
Şofranul - 3000 EURO/kg până la 11.000 Euro /kg
Preţul ridicat este justificat, deoarece colectarea lui se face manual. Cultivarea acestuia se realizează în ţări precum Spania, India, Grecia şi Iran. Şofranul este un condiment ce se obţine din cele 3 stigmate unice ale florii şofranului (Crocus sativus). Din acest motiv este foarte dificil să obţii cantităţi mari din acest condiment, deci preţul este justificat. Pentru a recolta 500 grame de şofran este nevoie de aproximativ 75.000 de flori recoltate de pe o suprafaţă echivalentă cu un teren de fotbal. La procesul de cultivare se adaugă unul delicat de recoltare, uscare, sortare şi transport, care determină în final ca preţul unui kg din această mirodenie să ajungă la 11.000 euro. Fiecare floare are doar trei stigmate, de aceea, pentru a produce un singur kg, este nevoie de aproximativ 250.000 de flori. Nu-i de mirare că şofranul se mai numeşte „aurul roşu”, iar preţul îi este pe măsură.
Pepenele Rey Yubari - în jur de 5000 Euro/Kg
Acest pepene provine din insula Hokkaido din Japonia şi se află în topul celor mai scumpe alimente din lume. Yubari King este un tip de pepene creat în 1961, după o încrucişare genetică a mai multor fructe. Este crescut în sere unde sunt controlate temperatura şi umiditatea, pentru o dezvoltare corespunzătoare. În Japonia sunt foarte apreciaţi, dar primele fructe colectate merg la licitaţie şi preţurile sunt fantastice. Anul trecut, primele exemplare scoase la licitaţie au ajuns la un preţ de circa 5.000 de euro/kg.
Trufe albe italieneşti - în jur de 160.000 USD
Trufa albă este deosebit de apreciată în bucătăria Europei chiar dacă odată cu extinderea acestei arte culinare, ea este din ce în ce mai populară în întreaga lume. Este inconfundabilă pentru savoarea şi aroma sa. Trufa albă este un tip de ciupercă ce creşte sub pământ. Fiind îngropate în pământ, sunt dresaţi porci şi câini ca să le detecteze cu ajutorul mirosului. Originară din zona Langhe, regiunea Piemont, în nordul Italiei, ea creşte până la 12 centimetri în diametru şi poate atinge 500 de grame în greutate. Preţul lor explodează când sunt vândute la licitaţii. Cea mai scumpă trufă a fost vândută în decembrie 2007 lui Stanley Ho, proprietarul unui cazino din Macao, care a plătit 330.000 $ pentru 1,5 kg de trufă albă.
Caviar Almas - 25.000 Euro/Kg
Acest caviar de lux provine de la sturionul albinos, cel mai vechi peşte supravieţuitor din era dinozaurilor. Există mai multe soiuri de caviar, dar acest tip ar putea fi alimentul cel mai scump de pe planetă. Este obţinut din sturionul Beluga (alb-gălbui). El poate fi găsit doar în zona Iranului la Marea Caspică; ouăle sale diferă de restul celorlalte, fiind de o culoare auriu deschis. Aşadar, vă puteţi face o idee despre exclusivitatea lui, caviarul fiind vândut în cutii aurite cu aur de 24 de carate. După cum vă puteţi imagina, poate fi cumpărat doar în foarte puţine locuri din lume. Preţul său mediu estimat este de aproximativ 25.000 de euro pe kilogram.