Cele mai impresionante 10 peşteri din lume

Peştera Jeita
Peştera Jeita (Wikipedia)

Peşterile continuă să exercite o fascinaţie aparte asupra oamenilor, dezvăluindu-şi de-a lungul timpului frumuseţea, măreţia şi excentritatea celor ce le viziteză. Lumea subterană este fascinantă iar, uneori, în adâncul pământului se ascund adevărate minuni create de natură, ce apar ca spectacole de gheaţă, roci şi apă. În rândurile care urmează vă invităm să descoperiţi cele mai impresionante 10 peşteri din lume.

1. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Jeita din Liban

Grota din Jeita se găseşte la 20 de km de Beirut, capitala Libanului. Este considerată una dintre marile minuni naturale ale lumii, fiind alcătuită din două peşteri de piatră: una cu galerii în partea superioară şi alta mai mică ce traversează râul Rio del Perro sau Nahr al-Kalb. Stalactitele şi stalagmitele oferă privelişti spectaculoase produse datorită eroziunilor apei în rocă. Sunt unice în felul lor şi au fost nominalizate ca făcând parte dintre minunile lumii.

2. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera cristalelor gigantice din Mexic

Aici găsim cristalele cele mai mari din lume, unele dintre ele ajungând până la 11 m. Peştera a fost descoperită în anul 2000 şi este considerată o minune a naturii. Peştera deţine aceste forme gigantice datorită temperaturii ce a conservat-o timp de mii de ani la 54 de grade. Din fericire, unele încăperi ale peşterii au un sistem natural de ventilaţie care crează condiţii oarecum suportabile. Timpul maxim de supravieţuire în această peşteră este de jumătate de oră.

3. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Lacului albastru din Brazilia

Considerată un monument natural, peştera are interiorul format din stalactite, stalagmite şi un lac albastru imens, de o frumuseţe incredibilă. Splendoarea şi particularitatea acestei peşteri se poate vedea când razele soarelui intră în grota enormă, producând un efect magic: pereţii devin albaştri iar frumuseţea este la ea acasă. Există un cristal de 70 de metri, iar minunatele stalactite şi stalagmite formate prin acţiunea apei de-a lungul anilor îi conferă o caracteristică aparte. Peştera a fost admirată în special de arheologi şi paleontologi pentru tot ce reprezintă ea în ansamblu.

4. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peşterile Mogao din China

Este vorba despre un ansamblu de 492 de temple situate lângă oraşul Dunhuang în provincia Gansu. De-a lungul timpului au fost cunoscute ca peşterile celor o mie de Buda, sau Peşterile de Mogao ori Peşterile din Dunhuang. În 1987 au fost introduse de UNESCO în Patrimoniul Umanităţii. Peşterile au fost construite în timpul dinastiei Wei de Nord şi au un aspect simplu, fiind marcate de influenţe indiene. Cele ai căror pereţi au fost pictaţi în timpul dinastiei Tang sunt mult mai bogate, iar peisajele lor includ multe personaje. Călugării budişti preţuiau singurătatea şi sperau că aceste peşteri îi ajutau să ajungă la iluminare. Picturile îi puteau influenţa în timpul meditaţiei, considerându-le reprezentări vizuale în găsirea perfecţiunii, dar erau în acelaşi timp şi nişte unelte pentru a informa chinezii despre credinţa şi istoria budistă.

5. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Pozo Encantado din Brazilia

Peştera se găseşte în Parcul Naţional Chapada Diamantina. Este unul din punctele cele mai vizitate de turişti, primind numele de "Fenomen", deoarece apele cristaline de aici au diferite culori datorită efectelor razelor soarelui ce pătrund timp de câteva ore pe zi prin orificiile peşterii.

6. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Cacahuamilpa din Mexic

În această peşteră există tunele lungi de 10 km, iar înălţimea grotei variază între 30 - 70 m. Aici găsim 90 de saloane (cavităţi foarte ample) iluminate artificial şi natural, acoperite de stalactite şi stalagmite.

7. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Bellamar din Cuba

Peşterile Bellamar sunt un punct turistic atractiv în provincia Matanzas, la 100 km Est de Havana. Acestea sunt renumite pentru formaţiunile speciale, resturile marine estimate ca având o vechime de 25 milioane de ani, pentru flora lor caracteristică, cât şi pentru legendele ce vorbesc despre ele. Sunt deschise publicului de 140 de ani de când au fost descoperite. Au fost închise doar în timpul Războiului de Independenţă pentru a nu servi ca ascunzători.

8. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera de cristal din Insulele Bermude

Această peşteră este situată în Hamilton şi este una din marile atracţii turistice a acestor insule. Se află la o adâncime de 35 m şi prezintă căi navigabile subterane. Locul ascunde privelişti spectaculoase, cuprinzând pe lângă stalactite, stalagmite, cristal şi piscine. Este considerată una dintre cele mai mari peşteri din lume, impresionând prin frumuseţea sa.

9. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Waitomo din Noua Zeelandă

Cunoscută şi sub numele de Peştera licuricilor, Peştera Waitomo are o particularitate: în adâncurile ei trăiesc mii de viermi bioluminescenţi din specia Arachnocampa Luminosa. Viermii din această specie emit o lumină slabă, albăstruie, în zona cozii, pentru a-şi atrage hrana. Se găsesc cu miile în interiorul pesterii, atârnaţi de tavan ca nişte fire de mătase. Alături de larvele licuriciului clasic – Lampyridae, se pot observa larvele unei specii de gândac Phengodidae, precum şi cele ale Arachnocampei, o specie de ţânţar – ciupercă.

Grupurile de mii de exemplare creează o lumină uşor de remarcat chiar de la mare distanţă. Pentru a ajunge la peşteră, turiştii trebuie să parcurgă un traseu de 45 de minute, in compania unui ghid.

10. Cele mai impresionante 10 peşteri din lume - Peştera Mirad Aire din Portugalia

Reprezintă cel mai mare sistem de peşteri din Portugalia. Culoarele subterane ne conduc prin caverne luminoase cu culori vii. Adâncimea este de 110 m şi conţine un enorm lac cu cascade artificiale şi fântâni. Turiştii ajung la suprafaţă cu un ascensor rapid.

Mai există şi alte peşteri frumoase în lume, dar se pare că acestea şi-au cucerit locul în clasamentul celor mai impresionante 10 peşteri din lume datorită particularităţilor pe care le prezintă. Aceste adevărate splendori ale naturii ar trebui să fie bine conservate, pentru a putea delecta şi generaţiile viitoare cu minunatele şi uimitoarele lor frumuseţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.