Cel mai vechi tabel periodic din lume, certificat de Guinness

Noul tabel periodic descoperit este destul de similar, dar nu identic, cu cel de-al doilea tabel periodic al lui Mendeleev din 1871.
Tabel periodic al elementelor datat între 1879 şi 1886
Tabel periodic al elementelor datat între 1879 şi 1886 (UNIVERSITY OF ST ANDREWS)

Un tabel periodic al elementelor descoperit şi restaurat la Universitatea din Saint Andrews, Scoţia, a fost certificat oficial de către Guinness World Records ca fiind cel mai vechi din lume.

Tabelul, care datează din 1885, a fost descoperit la Departamentul de Chimie al Universităţii, în 2014, de Dr. Alan Aitken în timp ce făcea curăţenie în depozitul acestuia. Depozitul era plin cu substanţe chimice, echipamente de laborator care se acumulaseră încă de la deschiderea Departamentului de Chimie, în 1968.

După luni de zile de curăţenie şi clasificare a diferitelor materiale, au fost descoperite mai multe plăci laminate. În interiorul acestei colecţii exista un tabel periodic extrem de fragil, care aproape că se fărâmiţa atunci când era manipulat. Bănuielile că descoperirea ar putea fi cel mai vechi exemplar conservat al unui tabel periodic din lume au sugerat că documentul necesită atenţie urgentă pentru a fi autentificat, reparat şi restaurat.

Se ştie că Dimitri Mendeleev a publicat în anul 1869 ceea ce avea să fie primul tabel periodic recunoscut la nivel mondial. Acesta şi-a realizat tabelul astfel încât să ilustreze tendinţele periodice pe care le prezentau proprietăţile elementelor cunoscute la acea vreme. Folosindu-se de această teorie, Mendeleev a prezis unele proprietăţi ale elementelor încă nedescoperite, care păreau să lipsească din tabel. Majoritatea predicţiilor s-au dovedit a fi adevărate pe măsură ce noi elemente au fost descoperite. De atunci, tabelul periodic al lui Mendeleev a fost dezvoltat şi corectat, întrucât noi elemente au fost sintetizate sau descoperite.

Tabelul periodic de la Saint Andrews este în mod clar un specimen mai timpuriu. Tabelul este adnotat în limba germană, iar o inscripţie din partea stângă jos - "Verlag v. Lenoir & Forster, Wien "- identifică o imprimantă ştiinţifică care a funcţionat la Viena între 1875 şi 1888. O altă inscripţie -"Lith. von Hartinger & Sohn, Wien - identifică litograful tabelului, care a murit în 1890.

Echipa de la Colecţii Speciale a Universităţii Saint Andrews, a solicitat ajutorul unei serii de experţi internaţionali. După cercetări suplimentare, s-a constatat că nu există un tabel periodic anterior acestuia, informează Universitatea din Saint Andrews într-un comunicat.

Profesorul Eric Scerri, un expert în istoria tabelului periodic de la Universitatea din California din Los Angeles (SUA), a stabilit că tabelul este datat între 1879 şi 1886 conform elementelor reprezentate. De exemplu, atât galiul cât şi scandiul, descoperite în 1875 şi respectiv în 1879, sunt prezente, în timp ce germaniul, descoperit în 1886, nu este prezent.

Având în vedere vârsta tabelului periodic şi singularitatea acestuia, era important ca tabelul să fie păstrat pentru generaţiile viitoare. Suportul de hârtie al tabelului era fragil şi îndoit. Pentru a-l pune în siguranţă a primit un tratament de conservare complet. Tabelul periodic original a fost reparat cu materiale capabile să îl conserve şi este păstrat în camerele cu climatizare destinate colecţiilor speciale din această universitate.

Gabriel Sewell, directorul Colecţiilor Speciale de la Universitatea din St Andrews a spus: „A fi recunoscuţi oficial de Guinness World Records este o realizare minunată. Datorită generozităţii National Manuscripts Conservation Trust, tabelul a fost conservat pentru ca generaţiile actuale şi viitoare să se bucure de el şi sperăm să îl facem accesibil tuturor".

Articol de referinţă: University of St. Andrews: Guinness World Record breaker, period