Cel mai vechi mesaj din lume închis într-o sticlă a fost găsit pe o plajă australiană

Sticlă
Sticlă (Credit: Kym Illman)

O familie din Australia a găsit pe o plajă din sud-vestul ţării un mesaj în interiorul unei sticle de gin, aruncată în mare pe 12 iunie 1886 de pe nava germană Paula, a informat presa locală.

Mesajul îmbuteliat este cel mai vechi din lume cunoscut până în prezent şi se poziţionează înaintea altui mesaj care are o vechime de 108 ani, potrivit ABC australian.

Mesajul este scris în limba germană

Descoperirea a fost întâmplătoare şi aparţine familiei Kim şi Tony Illman, la o dată nespecificată, în timp ce se plimbau pe dunele insulei Wedge, situată la aproximativ 180 de kilometri nord de Perth, Australia. La un moment dat aceştia au dat peste o "sticlă veche frumoasă", conform celor declarate de familie. Înăuntrul ei era ascunsă o hârtie legată cu o panglică.

(Credit: Kym Illman)

"Am luat-o acasă şi când am deschis biletul avea ceva scris de mână în limba germană", a declarat familia Illman pentru ABC.

(Credit: Kym Illman)

12 iunie 1886

Mesajul era datat 12 iunie 1886 şi indica că a fost aruncat peste bordul navei Paula atunci când naviga la aproximativ 950 de kilometri de coasta sud-vestică a Australiei.

Familia Illman a contactat Muzeul Australiei de Vest, iar arheologul marin Ross Anderson a confirmat că era o sticlă de gin olandez din secolul al XIX-lea. Ulterior, Anderson şi-a contactat colegii germani şi olandezi, care au comparat manuscrisul cu cartea de navigaţie a navei Paula.

"În mod incredibil, exista o înregistrare datată 12 iunie 1886, în care căpitanul scria că o sticlă a fost aruncată peste bord", a explicat Anderson, adăugând că "data şi coordonatele corespundeau exact informaţiilor din mesaj".

Experiment

Observatorul Naval German a efectuat experimente pentru a înţelege curenţii oceanici prin intermediul a mii de sticle de gin olandez, care au fost aruncate în mare de pe navele germane între 1864 şi 1933.

Sticlele conţineau un mesaj în care căpitanul navei înregistra data, coordonatele navei şi detaliile traseului şi, pe spatele foii, se cerea returnarea notei către Observatorul Naval German sau către consulatul german cel mai apropiat, potrivit ABC.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură