Cel mai mare ziar din Canada gaseste jucarii chinezesti contaminate cu plumb

Teste efectuate de cel mai mare ziar din Canada arata ca mii de jucarii fabricate in China contin niveluri nepermise de plumb.

Raspunsul ministerului sanatatii canadian la ancheta efectuata a fost retragerea jucariilor de pe rafturi.

Toronto Star, ziarul cu cel mai mare tiraj din Canada, a gasit plumb in 25% dintre jucariile testate. Unul dintre produse era o suzeta numita "My Baby", care se vindea la micile magazine dintr-o suburbie a orasului Toronto - Scarborough.

Suzeta continea de 10 ori mai mult plumb decat nivelul admisibil.

Alte produse gasite includeau un set de bijuterii care erau etichetate drept "fara plumb". Toronto Star a cumparat setul si a constatat ca incuietoarea uneia dintre bijuterii continea de 150 de ori mai mult plumb decat limita admisibila.

Din 2004 in Canada au fost vandute aproximativ 6000 de seturi, conform Health Canada.

Alte produse includeau crose de hockey a caror vopsea era plina de plumb, un catel husky de plus, un soldat canadian - toate avand un continut de plumb mult mai ridicat decat nivelul admisibil specificat de normele canadiene.

Copiii expusi la contaminare cu plumb datorita jucariilor pe care le musca sau le sug (ca in cazul suzetelor), pot fi iritabili si pot deveni usor retardati sau, daca intoxicatia este severa - pot chiar muri.

Una dintre bijuteriile vandute de gigantul Wall Mart in Canada, bratara Hannah Montana nu a fost retrasa, deoarece, desi testele ziarului Toronto Star au aratat niveluri de plumb de 445 de ori mai ridicate in pietrele semi pretioase, testarea efectuata de Health Canada nu a produs aceleasi rezultate.

Mai rau este ca David Bruser, ziaristul de la Toronto Star care s-a ocupat de testare, a afirmat ca "poate ca in cele pe care le-am testat eu se gasea plumb, iar in cele testate de Health Canada, nu. Nivelurile de plumb nu sunt aceleasi la loturi diferite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe