Cel mai mare deşert al Chinei are o vechime de cel puţin 5,3 milioane de ani
Conform unei ultime cercetări desfăşurate de savanţii chinezi, cel mai mare deşert din China — deşertul Taklimakan din Xinjiang — s-a format cu cel puţin 5,3 milioane de ani în urmă.
Deşertul Taklimakan este de asemenea cel de-al doilea deşert ca mărime cu nisipuri mişcătoare din lume, după deşertul Sahara din Africa. Are o suprafaţă totală de 209.216 mile pătrate, aproximativ mărimea Noii Zeelande.
Conform rapoartelor media din China continentală, cercetătorul Sun Jimin de la Institutul de Geologie şi Geofizică din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe a descoperit un strat cenozoic străvechi în timp ce cerceta terenul din districtul Pishan, în apropiere de lanţul muntos Kunlun. Noua descoperire oferă dovezi directe cu privire la vârsta deşertului Taklimakan.
Conform lui Sun, stratul cenozoic este localizat în partea de sud-vest a deşertului Taklimakan. Peste el se află o cantitate mare de pământ galben transportat acolo de vânturi. Folosind o metodă de datare paleomagnetică, el a concluzionat că cel mai vechi pământ galben de pe stratul cenozoic are o istorie de cel puţin 5,3 milioane de ani.
Această descoperire face ca vârsta deşertului Taklimakan să fie cu 1,8 milioane de ani mai mare decât cei 3,5 milioane de ani estimaţi iniţial de savanţii chinezi cu câţiva ani în urmă.
Sun a declarat că locaţia diferitelor mostre contribuie la diferenţele în datarea vârstei.
În 2002, Zhen Hongbo şi colegii săi de la Universitatea Tongji au descoperit un strat cu sedimente eoliene în districtul Yecheng, aproximativ 50 de mile de districtul Pishan. Din această descoperire, ei au tras concluzia că deşertul Taklimakan a avut o istorie de cel puţin 3,5 milioane de ani.