Cel mai mare deşert al Chinei are o vechime de cel puţin 5,3 milioane de ani

Conform unei ultime cercetări desfăşurate de savanţii chinezi, cel mai mare deşert din China – deşertul Taklimakan din Xinjiang – s-a format cu cel puţin 5,3 milioane de ani în urmă.
Deşertul Taklimakan din Xinjiang, cel mai mare deşert din China, s-a format cu cel puţin 5,3 milioane de ani în urmă. (Printscreen Youtube)
Epoch Times România
21.06.2007

Conform unei ultime cercetări desfăşurate de savanţii chinezi, cel mai mare deşert din China — deşertul Taklimakan din Xinjiang — s-a format cu cel puţin 5,3 milioane de ani în urmă.

Deşertul Taklimakan este de asemenea cel de-al doilea deşert ca mărime cu nisipuri mişcătoare din lume, după deşertul Sahara din Africa. Are o suprafaţă totală de 209.216 mile pătrate, aproximativ mărimea Noii Zeelande.

Conform rapoartelor media din China continentală, cercetătorul Sun Jimin de la Institutul de Geologie şi Geofizică din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe a descoperit un strat cenozoic străvechi în timp ce cerceta terenul din districtul Pishan, în apropiere de lanţul muntos Kunlun. Noua descoperire oferă dovezi directe cu privire la vârsta deşertului Taklimakan.

Conform lui Sun, stratul cenozoic este localizat în partea de sud-vest a deşertului Taklimakan. Peste el se află o cantitate mare de pământ galben transportat acolo de vânturi. Folosind o metodă de datare paleomagnetică, el a concluzionat că cel mai vechi pământ galben de pe stratul cenozoic are o istorie de cel puţin 5,3 milioane de ani.

Această descoperire face ca vârsta deşertului Taklimakan să fie cu 1,8 milioane de ani mai mare decât cei 3,5 milioane de ani estimaţi iniţial de savanţii chinezi cu câţiva ani în urmă.

Sun a declarat că locaţia diferitelor mostre contribuie la diferenţele în datarea vârstei.

În 2002, Zhen Hongbo şi colegii săi de la Universitatea Tongji au descoperit un strat cu sedimente eoliene în districtul Yecheng, aproximativ 50 de mile de districtul Pishan. Din această descoperire, ei au tras concluzia că deşertul Taklimakan a avut o istorie de cel puţin 3,5 milioane de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor