Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la Palatul Cotroceni

Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, în cadrul căruia se vor valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a platformei politice, se desfăşoară la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)
Andrei Pricopie
17.09.2018

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut luni, la Romexpo, o alocuţiune în cadrul deschiderii oficiale a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

"Domnule Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României,

Doamnă Preşedinte Kolinda Grabar-Kitarović,

Domnule Preşedinte Andrzej Duda,

Domnule Preşedinte Alexander Van der Bellen,

Doamnă comisar Corina Creţu,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

Doamnelor şi domnilor reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, ai mediului de afaceri şi de think-tank,

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

Sunt deosebit de bucuros să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, la deschiderea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, ca parte a celui de-al treilea Summit al Iniţiativei, pe care îl găzduiesc, astăzi şi mâine, la Bucureşti.

Putem spune, fără echivoc, că astăzi, la Bucureşti, deschidem o pagină foarte importantă în istoria Iniţiativei celor Trei Mări. Mă bucură, în mod special, să constat că o idee care anul trecut, la Varşovia, era doar un concept asumat, a prins contur pe parcursul ultimului an şi acum devine realitate.

Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională, sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri.

Astfel, după o perioadă de explorare şi apoi de cristalizare conceptuală, derulată la nivel politic, este necesar ca Iniţiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice. Am încredere că acest deziderat îşi începe materializarea astăzi, la Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei.

Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură şi un calibru deosebite, reunind peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, al celui academic, precum şi oficiali provenind din regiunea noastră extinsă şi din Statele Unite ale Americii.

Acest eveniment, la fel de important ca Summitul în sine, l-am gândit şi pus în aplicare împreună cu parteneri interni şi externi.

Camera de Comerţ şi Industrie a României este alături de Administraţia Prezidenţială co-organizator al acestui eveniment, şi vreau să salut contribuţia personală a domnului preşedinte Daraban şi a întregii sale echipe. Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative sunt, de asemenea, parteneri cheie în acest demers, pentru a căror contribuţie doresc să le mulţumesc.

Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potenţialului de care dispune regiunea celor Trei Mări.

Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră.

Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României. Mulţumesc pe această cale tuturor celor implicaţi în exerciţiul deloc uşor al elaborării contribuţiilor naţionale la această listă.

Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creşterii economice şi a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluţiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuţie, dar şi a economiei şi societăţii digitale se impune ca o necesitate.

Ne dorim ca aceste proiecte să aibă impact regional real, să fie relevante pentru obiectivul de creştere a interconectivităţii în cele trei domenii prioritare şi deplin compatibile cu priorităţile şi politicile Uniunii Europene în materie.

Proiectele evidenţiază nu doar potenţialul de cooperare regională, ci şi posibilitatea stabilirii unui spaţiu de acţiune comun, implicând şi alte state membre ale Uniunii Europene, dar şi din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică.

Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuţie importantă la succesul Iniţiativei şi al proiectelor asumate. De exemplu, România are potenţialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esenţial la securitatea energetică regională, dar şi europeană.

Mediul de afaceri român, împreună cu partenerii săi din statele participante la Iniţiativă şi cu instituţiile financiare europene şi internaţionale cu interese şi proiecte în regiune, poate şi este binevenit să contribuie la succesul acestui obiectiv.

Încurajăm reprezentanţii companiilor prezente astăzi, ai camerelor de comerţ, ai asociaţiilor patronale şi sectoriale, dar şi ai autorităţilor publice şi locale, să pună bazele dialogului şi cooperării permanente. Avem nevoie de coerenţă în promovarea şi susţinerea proiectelor propuse, precum şi de crearea şi fructificarea mecanismelor adecvate de atragere a investiţiilor.

Nu în ultimul rând, sper că reprezentanţii mediului de afaceri vor valorifica întâlnirile business-to-business şi business-to-government pentru a forma sau a consolida legăturile cu omologii din regiune şi cu sectorul public şi pentru a identifica noi oportunităţi de afaceri şi de investiţii.

Mulţumesc, totodată, Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru eforturile deosebite de operaţionalizare a reţelei Camerelor de Comerţ din statele Iniţiativei, reţea pe care o lansăm astăzi, prin semnarea Declaraţiei comune în acest scop.

Salut, totodată, paşii întreprinşi pentru crearea Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, prin semnarea unei Scrisori de intenţie, fond care îşi propune să co-finanţeze proiectele prioritare. Fondul va reprezenta un vehicul important prin care regiunea are şansa de a mobiliza si prioritiza contribuţiile financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii.

Pe lângă toate aceste rezultate, încurajez participanţii la Forum să analizeze modalităţile concrete de monitorizare, stimulare şi sprijinire activă a implementării proiectelor prioritare.

Doresc să închei prin a ura succes deplin dezbaterilor Forumului, pe care le doresc generatoare de idei şi iniţiative concrete de cooperare.

Vă mulţumesc!"

* * *

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, în perioada 17-18 septembrie, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, eveniment la care vor participa nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Administraţia Prezidenţială a dat o serie de detalii importante despre eveniment:

"Summitul de la Bucureşti va reprezenta oportunitatea politică de a valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a Iniţiativei celor Trei Mări. Astfel, aceasta platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creşterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital - şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante.

Al doilea obiectiv vizează creşterea convergenţei reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.

În al treilea rând, Iniţiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată şi ca parte a parteneriatului transatlantic.

Summitul găzduit la Bucureşti de Preşedintele Klaus Iohannis va contribui, totodată, într-o manieră concretă, la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Iniţiativei în faza rezultatelor tangibile. Astfel, Summitul urmăreşte exprimarea susţinerii politice a statelor participante la Iniţiativa cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei reţele a Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativa, demararea demersurilor pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări şi lansarea oficială a site-ului Iniţiativei.

În marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Obiectivul Forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va deschide Forumul de Afaceri luni, 17 septembrie a.c., şi ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de Preşedintele Croaţiei, doamna Kolinda Grăbar-Kitarović, Preşedintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, Preşedintele Republicii Federale Austria, domnul Alexander van der Bellen, şi de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, doamna Corina Creţu.

În seara zilei de 17 septembrie, Preşedintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marţi, 18 septembrie a.c., va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de Preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, Preşedintele României va susţine declaraţii de presă, alături de Preşedintele Croaţiei, doamna Kolinda Grăbar-Kitarović, de Prim-ministrul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, şi de domnul Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă Preşedinţi de stat, doi Preşedinţi de Parlamente naţionale, un Prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin Preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin Preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, domnul Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

Iniţiativă celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017."

Detalii privind agenda Summitului Iniţiativa celor Trei Mări pot fi vizualizate la următorul link

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor